Blog

Blog: Het maken van een dagopening

Na zo’n twee jaar dagopeningen opnemen, deel ik in deze blog met je hoe dat precies in zijn werk gaat: het proces van het opnemen van deze mini-podcasts. Op de foto hierboven zie je de allereerste opname die toen bij mij thuis plaatsvond. Wat vond ik het spannend!

Voordat een opnamedag van start gaat, ben ik al een hele tijd bezig met schrijven. Op één dag proberen Marc en ik zo’n 16 tot 20 dagopeningen op te nemen. Dat kan als ik dat goed heb voorbereid. Wat ik daarvoor doe? Nou, eerst zoek ik alle boeken op waar ik de laatste tijd over geschreven heb. Ik lees alle recensies nog eens een keer goed door en probeer mijn inleiding aan te passen naar het niveau van de kinderen voor wie de dagopening bedoeld is. Dat betekent dat ik voor hele jonge kinderen een andere tekst moet schrijven dan voor jongeren.

Ook het samenvatten van het boek bekijk ik opnieuw. Welke elementen uit mijn recensie kan ik opnieuw gebruiken en waar zijn aanpassingen nodig? Vervolgens zoek ik een fragment uit. Dat is het lastigste stuk. Ik wil altijd zo veel vertellen, dat mijn fragmenten vaak te lang zijn. Daar komen Marc en ik tijdens het voorlezen dan snel achter. We nemen dan vaak wel het hele stuk op en Marc kort het vervolgens in.

Nadat ik al die stukken heb geschreven, ga ik op naar Marc met mijn tas vol boeken en daar staat alles al voor mij klaar, inclusief een heerlijke kop thee. Ik kan mijn laptop zo neerzetten en stal mijn boeken naast me en dan beginnen we.

De video die je nu ziet, over het boek ‘Dit boek gaat over jou’, is in één keer opgenomen, er zit geen enkele verspreking in. Vooral aan het begin van de dag komt dat regelmatig voor. Naarmate de dag vordert, verspreek ik me echter vaker. Gelukkig kan Marc dat met zijn ingenieuze programma’s en met zijn grote kennis en kunde zo verhelpen. Ik haal diep adem, lees de zin opnieuw voor en na afloop hoor je niets meer van die verspreking.

Als de dagopening helemaal goed is, wordt deze in een mapje opgeslagen met het sessienummer (over een maand vindt sessie 11 plaats, alhoewel Marc en ik enigszins van mening verschillen over de nummering) en aan het einde van de dag zitten daar een heel aantal bestanden in die ik weer kan gebruiken.

Na een altijd gezellige opnamedag keer ik huiswaarts met een stapel nieuwe dagopeningen die ik in de weken daarna met jullie deel. Of ik over alle dagopeningen tevreden ben? Zeker niet! Van sommige vind ik het verhaal wat minder aansprekend dan ik van tevoren verwacht had en van andere vind ik dat ik te snel praat, mijn valkuil. Maar het gros vind ik ontzettend leuk om terug te horen en deel ik dan ook met veel plezier met jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *