Hoe krijg je je kind weer aan het lezen?
Blog

Blog: Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen? – tips

Een tijdje geleden werd ik geattendeerd op een oproep van de Boekenkrant: welk kind zou er graag juniorrecensent willen worden? Dat leek me wel wat voor Foske en ik vroeg haar of ze dat wilde. Zij reageerde enthousiast en daarna werd het geheel in werking gezet. En zie hier: in deze Boekenkrant van mei 2024 staat Foskes eerste recensie over het indrukwekkende boek ‘De grijze stad’ van Torben Kuhlmann (je weet wel, van die man die ook die prachtige muizenprentenboeken heeft geschreven en geïllustreerd, zoals ‘Lindbergh’).

Wat was het wederom leuk om met haar samen mogen te werken en wat hebben we veel plezier bij het schrijven van deze recensies. Waar ik bij Langlevelezen normaal de leidende rol heb, mocht zij dat nu doen en dat deed ze, gezien de mooie recensie die eruit is komen rollen, behoorlijk goed.

Misschien lijkt het zo dat het leesgedrag van mijn kinderen altijd probleemloos verloopt, maar dat is echt niet altijd zo. Er zijn genoeg periodes waarin Foske weigert iets uit de boekenkast te lezen (‘jij hebt alleen maar stomme boeken, mam’) en periodes waarin Lot geen boeken leest, maar alleen maar scant. Ook de concurrentie is stevig. Zo kregen we een tijdje geleden een gigantische stapels Tina’s en die zijn nu eenmaal makkelijk snel op te pakken en door te lezen. Kinderen laten lezen en literair competent laten worden vraagt dus om investeren.

Wat probeer ik als ouder dan te doen om mijn kinderen toch zoveel mogelijk te laten lezen? Komt ‘ie:

  1. Ik probeer zo veel mogelijk te lezen in hun omgeving en vertel zelf over boeken waar ik enthousiast over ben. Ik vertel ook waarom ik er enthousiast over ben.
  2. Als een kind niet enthousiast is over een boek dan vraag ik niet gelijk op te geven. Soms helpt het als ik samen met hen lees. Als ze echt niet enthousiast te krijgen zijn over een boek, dan dwing ik ze zeker niet het boek uit te lezen.
  3. Ik lees voor. Ik lees voor. Ik lees voor. Keer drie, want ik lees bijna iedere avond voor aan alle drie mijn kinderen. Soms lezen mijn kinderen ook voor, maar eerlijk gezegd ben ik daar een beetje te ongeduldig voor. Maar voor geduldige ouders is dat een heel goede tip: laat je kind maar aan jou voorlezen. En ik lees niet alleen voor voor het slapengaan, nee, soms lees ik voor tijdens of na het eten, soms midden op de dag als we allemaal moe zijn en soms lees ik voor in de tuin als het zalig weer is. Kortom: ik lees voor wanneer het moment er voor is. Waar ik uit voorlees? Uit van alles. Gedichten, informatieve boeken, verhalenbundels, stripboeken (ja, ook regelmatig de Tina), prachtige verhalen of de mooiste prentenboeken. Zo maken ze kennis met een breed spectrum aan verschillende soorten boeken, zodat dat hun blik verruimt. Er is van alles om van te kunnen genieten.
  4. We gaan regelmatig met elkaar naar de bibliotheek en naar de boekwinkel. Ik probeer mijn oordeel over de gekozen boeken zoveel mogelijk in te houden. Soms probeer ik ze echter wel te sturen door zelf boeken te pakken, die aan hen te laten zien en er kleine stukjes uit voor te lezen. We nemen de tijd om naar de bieb of naar de winkel te gaan.
  5. Als ik zelf niet wil voorlezen en de kinderen daar toch om vragen, zet ik luisterboeken op. Dat ontspant en draagt net zo goed bij aan een goede woordenschat of kennis van de wereld. En wie vindt het niet heerlijk om te luisteren naar de beste voorlezers van Nederland? Dat is toch heerlijk! Ikzelf heb een abonnement op Storytel, maar je kunt ook gratis luisteren via de biebapp (als je een abonnement hebt en dat is voor kinderen veelal gratis).
  6. Overal in huis liggen boeken. Op de grond, in kasten, op stapeltjes op de bibliotheekboekenkast en in de boekenkast zelf. Daar zijn ze geordend op genre. We hebben een afdeling poëzie, een afdeling informatief, een afdeling prentenboeken etc. Zo kunnen de kinderen precies datgene uitzoeken waar ze op dat moment zin in hebben.
  7. We maken lezen leuk: we gaan naar evenementen (bijvoorbeeld het Kinderboekenfestival), zo nu en dan gaan we op bezoek bij een schrijver (Janneke Schotveld die op de grond tufte bij haar presentatie van de Dappere Ridster heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op de kinderen), we schrijven gedichten voor wedstrijden en schrijven met elkaar recensies over boeken.
  8. Ik houd niet vast aan regels omtrent leesniveau en leeftijd. Zo las Foske al wel eens een Young Adult waarvan ik dacht dat ze het wel aankon en leest Lot ook wel eens boeken waar ze misschien net wat te jong voor is, maar waarvan ze wel ontzettend van geniet. En ook Rein luistert naar de Kleine Kapitein, Daantje de Wereldkampioen en Sjakie en de Chocoladefabriek. Misschien niet helemaal voor 5-jarigen bedoeld, maar hij geniet er met volle teugen van.

Ik ben vast nog wat tips vergeten die ik na het plaatsen van deze post toch met jullie wil delen. En onthoud dit maar: ook hier is het soms armoe troef met lezen. Dat heb ik denk ik maar te accepteren op die momenten. Ze worden vanzelf wel weer gegrepen door iets moois. Misschien hebben jullie ook nog mooie tips. Dus, vertel me: wat doe jij als ouder om je kind enthousiast te maken om te lezen? En: welke tip uit deze post neem je mee en ga je zelf proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *