4+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Fantasie Prentenboek

De geheime eenhoornclub

Veel kinderen vinden eenhoorns magisch. Onze Lot is dol op alles wat met eenhoorns te maken heeft en ook Foske vond het lange tijd geweldig. Zo was ze ook ontzettend blij met het boek ‘Miss Eenhoorn’ van Edward van de Vendel en Floor de Goede. Het boek werd verslonden, tot… we bij het einde aankwamen. Achterin het boek staat namelijk ‘De waarheid van de week’ waarin staat dat de eenhoorn waarschijnlijk vroeger echt heeft bestaan. De daarbij behorende illustratie vond Foske zo niet-magisch dat haar liefde voor eenhoorns als sneeuw voor de zon verdween. Over dit verschijnsel schrijft Edward van de Vendel ook iets in zijn dichtbundel ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt’. Het gedicht heet ‘Wat je moet doen als je van eenhoorns houdt’:

‘Vind jij dat raar – of tof?

Geen regenboog, geen sterrenstof,

geen vleugels, geen magie.

Heeft dat jouw fantasie verborgen?

Is de eenhoorn in je hoofd

nu ook uitgestorven?’

Voor Foske gold dat zeker, maar Lot maakt het allemaal niets uit. Al leest ze honderd keer dat stukje in Miss Eenhoorn of laten we haar honderd afbeeldingen van historische eenhoorns zien: haar geloof in eenhoorns met alle magie eromheen blijft fier overeind staan.

Groot was dan ook de blijdschap toen het boek ‘De geheime eenhoornclub’ bij ons op de mat viel. Dit boek is er speciaal voor kinderen die écht geloven in eenhoorns en toe willen treden tot een zeer select en geheim genootschap: de geheime eenhoornclub. Door informatie uit het boek te lezen, kunnen kinderen badges verzamelen. Als alle badges vervolgens verzameld zijn en een eed is uitgesproken, ben je officieel clublid.

Beoordeling

Toen ik startte met voorlezen waren er ook twee klasgenootjes van Lot bij ons aan het spelen. Ik las het begin aan hen voor, maar mocht niet meer stoppen. Ademloos zaten er drie kinderen naast me op de bank informatie in zich op te nemen over eenhoornmest, eenhoornverzorging, eenhoornmagie en bekende eenhoorns uit de geschiedenis. Aan het einde van het boek volgde de eed die hardop uitgesproken moet worden. Wat ik vooral magisch vond, waren de drie kinderen op de bank die de eed zeer serieus woord voor woord heel erg hardop uitspraken.

In eerste instantie dacht ik eigenlijk: wat is dit precies voor boek? Ik kon er niet zo goed de vinger op leggen. Er is zoveel te zien en er staat overal informatie, maar voor kinderen werkt het dus. Het is betoverend en ze hebben echt het idee dat ze ergens onderdeel van uitmaken. Lot verstopte het boek na afloop op haar kamer, zodat haar broer en zus het niet konden vinden en nam het een week later mee naar school om er toch over te vertellen (wat natuurlijk een beetje tegenstrijdig is, dat dan weer wel): het deed echt iets met haar.

Naarmate je het boek vaker bekijkt, worden de illustraties steeds mooier. Als je door de eerste drukte heen kunt kijken, is er van alles te zien en te beleven en zie je dat de eenhoorns prachtig geïllustreerd zijn. Het is tegelijkertijd ook ontzettend knap hoe iets wat niet bestaat gepresenteerd kan worden als werkelijk bestaand. Je gelooft bijna echt dat een baby-eenhoorn een twinkel heet die de eerste zes maanden van zijn leven waardevolle tranen huilt.

‘De geheime eenhoornclub’ is een magisch boek voor kinderen uit de onderbouw. Er valt letterlijk een wereld te ontdekken en na het behalen van de badges en het uitspreken van de eed, is er een geheim vakje in de kaft van het boek waar het wonder alleen nog maar verdergaat. Wat daarachter zit? Tsja, dat mogen alleen de leden van het geheime genootschap weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *