4+ Boeken Prentenboek Vriendschap

Donnie op de kermis

Momenteel heb ik de eer om aan de vers begonnen studenten van de pabo begrippen rondom taalbeschouwing uit te mogen leggen. Het begrip pragmatiek is daar een onderdeel van. Héél kort uitgelegd betekent pragmatiek hoe je taal gebruikt in verschillende situaties. Een voorbeeld dat ik dan met enige regelmaat geef, is dat het ongemakkelijk zou zijn als ik opeens straattaal zou gaan gebruiken in mijn lessen. Studenten kijken dan ook altijd een beetje ongemakkelijk als ik dat vervolgens ook direct in de praktijk laat zien. Sommige docenten komen overal mee weg, maar bij mij komt het altijd een beetje sneu over.

Gelukkig heb ik daarom nog altijd ‘Donnie’ van Lisa Masschaupt. Als ik daar de woorden fissa en tori uit voorlees kijkt niemand me gek aan. Het is gewoon onderdeel van het verhaal en de taal past bij Donnie en bij alle avonturen die hij beleeft.

En ook in ‘Donnie op de kermis’ beleeft hij weer van alles en nog wat. Hij wint op die kermis namelijk een gigantische stapel muntjes die hij eindeloos kan uitgeven. Zijn vrienden echter hebben heel wat minder muntjes en uiteindelijk blijft Donnie dan ook alleen achter. Hij ontdekt dat hoeveel muntjes je ook hebt, het niks waard is als je eenzaam en alleen achterblijft.

Beoordeling

Lisa Masschaupt en Sasa Ostaja hebben ook dit keer weer een fijn avontuur rondom Donnie weten te creëren. De rijm en het ritme in het verhaal zijn sterk en de tekst loopt goed door. Sommige regels zijn ontzettend goed gevonden:

‘Hij wordt overladen met slingers en glitter.
‘Je bent nu al bekend op Tiktok en Twitter!”

Zonder belerend over te komen, leren kinderen dat het veel fijner is om te delen dan alles voor jezelf te houden. Maar kinderen leren nog veel meer van dit boek en van Donnie. Hij is namelijk uniek juist omdat hij zichzelf is. Hij draagt waar hij zich goed in voelt, laat zich geen vent noemen, omdat hij gewoon Donnie is en staat ervoor open om te leren van anderen. En dat zijn de mooiste lessen die je mee kunt geven aan kinderen.

‘Donnie op de kermis’ is een avontuur vol met humor, vaart en geweldige illustraties die het geheel nog magischer maken dan het al is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *