Goldfish – Het avontuur
Een paar jaar geleden waren we bij onze nichtjes op bezoek en samen met hen keken we de film ‘Ponyo’, Het was de eerste keer dat ik een anime ging kijken en van tevoren had ik er niet zo veel verwachtingen van. Het bleek echter een ontzettend lieve en fijne film te zijn waar ik ontzettend van genoot. In de jaren daarna raakte de film wat in de vergetelheid en ook mijn kennis over anime (de films) en manga (de strip) werd niet echt gevoed. Totdat er deze zomer in mijn mailbox een aankondiging zat voor een manga die in het Nederlands uitgebracht zou worden, ‘Goldfish’ genaamd. Ik besloot dat ik die manga graag wilde lezen om zo mijn kennis te verbreden over dit onderwerp dat onder jongeren, volgens mij, heel erg populair is.
Misschien is het handig om eerst uit te leggen wat manga zijn. Manga zijn Japanse strips die te herkennen zijn aan een heel eigen tekenstijl. Zoals Aimee de Jongh in een aflevering van ‘Het Klokhuis’ zegt: ‘De personages zijn te herkennen aan hun grote ogen en hun puntige haren.’ Degene die de manga tekenen, heten manga-ka. Het meest bijzondere aan manga vond ik wel dat je de strip niet van voren naar achteren leest, maar van achteren naar voren en van rechts naar links. Ook zijn manga niet in kleur, maar altijd in zwart-wit.
Goed, ik hoop dat ik enigszins volledig ben geweest in mijn uitleg over manga en dat jullie lezers nu enigszins een beeld hebben van wat manga nu precies zijn. De manga die ik las, was ‘Goldfish – Het avontuur’ en het gaat over de vissersjongen Morrey bij wie alles wat hij aanraakt in goud verandert. Dat klinkt wel mooi, maar de praktijk is anders. Als alles, maar dan ook daadwerkelijk alles wat je aanraakt in goud verandert, kun je niks en niemand meer aanraken en kun je niemand meer vertrouwen. Mensen zijn hebberig en willen profiteren van al dat goud. Morrey is ook niet veilig: gevaarlijke Verwervers zitten achter hem aan. Gelukkig is hij niet alleen en probeert Morrey samen met zijn trouwe otter en zijn kersverse vrienden een oplossing voor dit grote probleem te vinden.
Het is echt even wennen een manga te lezen. Met enige regelmaat begon ik aan de verkeerde kant of raakte ik de draad kwijt. De plaatjes zijn overvol en de personages zitten boordevol emoties. Zij houden zich niet aan kaders en springen dan ook graag de afrasteringen uit. Dat deed echter niets af aan het gegeven dat ik echt van het verhaal over Morrey genoten heb. ‘Goldfish’ is een spannende manga waarvan je echt graag wilt weten hoe het verder loopt. Dat is dan ook wel een klein nadeel aan deze manga: het is een eerste deel en in het tweede deel verwacht ik dat de strijd pas écht gaat beginnen. Het is overigens ook ontzettend leuk om het nawoord van de manga-ka te lezen waarin ze, Nana Yaa, uitlegt hoe ze tot dit verhaal is gekomen en waarin ze verschillende schetsen die ze eerder gemaakt heeft laat zien.
Het lezen van deze manga bracht me tevens op ideeën voor in het klaslokaal. Samen met de leerlingen een manga lezen, de aflevering van ‘Het Klokhuis’ kijken en vervolgens bij een kort verhaal een manga tekenen, echt volgens de regels van het manga maken. Dat lijkt me een tof idee. Het tweede (en misschien ook een daaropvolgend) deel van deze manga ga ik zeker lezen, want ik ben razend benieuwd of Morrey het voor elkaar krijgt van zijn bijzondere kracht af te komen.
Schrijver / llustrator: Nana Yaa
Uitgeverij: De Fontein