4+ Boeken Fantasie Prentenboek Vriendschap

Het grote boek van Mannetje Koek

Ooit had ik een goudvis waar ik best gehecht aan was. Toen het beestje op een dag ondersteboven in de kom dreef, was ik dan ook wel een beetje van slag. Ik liep met de kom naar mijn vader en hij reageerde vrij onbewogen op het nieuws. ‘Even door het toilet heenspoelen is de beste oplossing,’ zo was zijn antwoord. Het was nogal een boodschap voor zo’n jong meisje. Gelukkig liep er ergens in huis nog een broer rond die wat meer compassie toonde met het verse verlies, maar het is me altijd bijgebleven.

Aan bovenstaande gebeurtenis moest ik denken toen ik een verhaal las over Bibi, een van de hoofdpersonen uit het nieuwe boek van Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis. Ze is een groot plantliefhebber en een van haar plantjes overlijdt. Haar vrienden leven zo met haar mee dat ze besluiten een afscheidsceremonie te organiseren om mooie herinneringen op te halen aan het leven van plantje. Ze troosten Bibi en zijn er gewoon voor haar met een vanzelfsprekendheid die je hart warm doet worden.

Die vanzelfsprekendheid, die vriendschap komt veel vaker terug in ‘Het grote boek van Mannetje Koek’, waar Mannetje Koek iedere dag opschrijft wat er allemaal is gebeurd met hem en met zijn vrienden. Die vrienden bestaan uit de meest uiteenlopende personages: Cactus, Ballon, de Erwtjes, Modderman, Sherrif Suikerklont, Citroen, Bliep en de Zusjes Banaan. Met elkaar beleven ze heel wat avonturen: vaak heel fijne gebeurtenissen, maar soms dus ook verdrietig. In twaalf verhalen maken we bijvoorbeeld mee hoe de Erwtjes proberen voor de zoveelste keer naar de maan te reizen, hoe Sherrif Suikerklont probeert te ontsnappen aan de drukte van alledag en hoe Modderman zijn verjaardag viert samen met al zijn vrienden.

Beoordeling

Toen ik net begon in dit boek was ik even de weg kwijt. Ik kreeg een kortdurende kortsluiting door alle personages die in eerste instantie niks met elkaar te maken lijken te hebben en vervolgens de nogal volle pagina’s met veel verschillende beelden en teksten. Het boekt lijkt namelijk een beetje op een combinatie tussen een prentenboek en een graphic novel voor beginners. Maar eenmaal aan het lezen geslagen, leerde ik alle personages heel goed kennen en pasten ze opeens wel goed bij elkaar. Dat gebeurt in dit boek heel knap: kleine details uit eerdere verhalen keren terug, waardoor je de hoofdpersonen beter leert kennen. Zo wordt Grietje, een van de gevaarlijkste planten ter wereld opeens een terugkerend iets en ook de wens van de Erwtjes om een goedwerkende raket te bouwen zien we vaker terug.

Ook aan de volle pagina’s wen je snel genoeg. Er is zoveel te zien dat je ogen tekort komt bij het lezen en bekijken van dit prachtig geïllustreerde boek. Het kleurgebruik en de vriendelijk ogende illustraties zijn een feest om te mogen aanschouwen.

Kleuters zullen van dit boek smullen, niet alleen door het verhaal waarin de lievelingssnoepjes van iedereen besproken worden (wat fijn: snoepjes waar je warm van wordt van top tot teen), maar ook door de herkenbare situaties die in dit boek geschetst worden, overgoten met een fijn laagje modder. Ik bedoel een fijne laag humor. Net als bij ‘Een zee van liefde’ heeft Pieter Gaudesaboos een aantal fragmenten op YouTube geplaatst, zodat kinderen ook op andere manieren de verhalen tot zich kunnen nemen. ‘Het grote boek van Mannetje Koek’ is verrassend, verfrissend en zeker de moeite van het (voor)lezen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *