12+ Boeken Dagopening Familie Jeugdroman

De Allergrootste

Het leven neemt je soms mee en doet maar met je wat het wil. Natuurlijk bepalen we veel zelf, we maken keuzes en die hebben gevolgen. Maar de plek waar we vandaan komen, de manier waarop we opgevoed worden of het afscheid dat we moeten nemen van onze geliefden, daar hebben we geen enkele zeggenschap over. Wat je vervolgens doet: vallen of opstaan, is echter aan jou.

Voor die keuze staat ook Yu, hoofdpersoon in ‘De Allergrootste’. We leven mee met haar leven dat hoge pieken kent, maar ook hele diepe dalen. Als zesjarige woont ze bij BaiBai, een eigenaar van een theehuis, die haar slecht behandelt. Iedere middag gaat ze er stiekem vandoor om les te krijgen in krijgskunst. Ondanks haar slechte jeugd, geeft Yu niet op. Als twaalfjarige wordt ze ontvoerd door piraten. Yu blijft bij hen, wordt een van hen en wordt vervolgens de Allergrootste. Maar ook als Allergrootste komt ze voor uitdagingen te staan die hun weerga niet kennen en moet ze keuzes maken die grote gevolgen zullen hebben.

Alhoewel mijn leven niet meer kan verschillen dan dat van Yu, herkende ik in dit boek haar vechtlust en haar wil om niet op te geven. Ik ben geen piratenvrouw die een vloot van honderd schepen aanvoert, maar toch haalde ik er herkenning en ook erkenning uit.

Het boek bestaat uit zeshonderd pagina’s en toch voelt het alsof ik het in een zucht heb uitgelezen. Op geen enkel moment verveelde ik me of vond ik het verhaal even wat minder aantrekkelijk. Davide Morosinotto weet me volledig mee te nemen in het verhaal van Yu en alle andere personen die in haar leven een rol spelen. En dat zijn er nogal wat, zoals te zien is aan de namenlijst waar het boek mee begint. En toch is er geen persoon te veel of geen gebeurtenis te heftig. Het is een boek dat in balans is.

Wellicht is deze Young Adult een verhaal dat in eerste instantie afschrikt, vanwege de omvang van het boek en die gigantische lijst met personages. Maar eenmaal aan het lezen geslagen, zul je merken dat het echt een heel leesbaar boek is. Yu neemt je mee in de wereld van de piraterij en even waan je jezelf op een van haar schepen. ‘De Allergrootste’ is een fantastisch boek voor jongeren waar ze zeker weten van zullen genieten.

Eén gedachte over “De Allergrootste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *