Recensie het is ramadan! Yasmina Ahamiane
7+ Boeken Jeugdboek Vriendschap

Het is ramadan!

Momenteel is de vierde week van ramadan bezig. 29 of 30 dagen wordt er door mensen die deelnemen aan ramadan niet gegeten en gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Na zonsondergang mag het vasten worden gebroken en wordt de maaltijd met elkaar genuttigd.

Het is niet zo dat ik deze informatie weet uit ervaring, eerlijk gezegd weet ik weinig af van ramadan en de gebruiken daaromheen. Ik heb nog nooit gevast in mijn leven en een iftar, de maaltijd na zonsondergang, heb ik al helemaal nooit bijgewoond. Jammer eigenlijk, ik zou het vasten en de daaropvolgende iftar namelijk wel eens willen ervaren. Of ik echter voldoende discipline heb om 29 of 30 dagen te vasten? Dat denk ik eigenlijk niet. Des te meer respect heb ik voor mensen die deelnemen aan ramadan.

Zoals ik al zei, vind ik het jammer dat ik niet veel weet van de gebruiken die rondom ramadan plaatsvinden. Toen ik zag dat er een boek uitkwam rondom dit onderwerp, wist ik dat ik dat graag wilde lezen. Het gaat om het boek ‘Het is ramadan!’, geschreven door Yasmina Ahamiane. De hoofdrolspelers zijn Adam en Maryam die tegenover elkaar wonen. Voor het eerst mogen ze meedoen met het vasten en dat vinden ze maar wat spannend. Tijdens het vasten maken ze van alles mee en ze komen erachter dat het nog helemaal niet zo makkelijk is om een hele dag niet te mogen eten en te drinken, terwijl andere kinderen om je heen wel van alles tot zich nemen. En dan maken ze ook nog eens allemaal avonturen mee. Zou het hen lukken om voor zonsondergang in de moskee te zijn voor het verbreken van hun vasten?

In toegankelijke en aansprekende taal wordt in dit boek uitgelegd wat ramadan inhoudt. Dat gebeurt niet door middel van informatieve teksten, maar juist door de informatie te verweven in een lopend verhaal. Zo leren we bijvoorbeeld dat ramadan begint als de maan een vorm van een croissantje heeft. En ook leren we dat het niet alleen draait om het vasten zelf, maar ook om het omkijken naar elkaar en het doen van goede daden.

‘Het is ramadan!’ is een vrolijk en gastvrij boek over hoe ramadan gevierd wordt en waarin alle aspecten van deze vastenmaand naar voren komen. Kinderen leren nieuwe woorden die te maken hebben met dit onderwerp en leven mee met Adam en Maryam die het echt niet altijd even makkelijk hebben, vooral Adam niet. En toch houdt hij vol: door Maryam, maar ook door andere mensen die hem steunen en met hem meeleven. Het is fijn te lezen hoe positief en behulpzaam alle personages in het boek zijn.

Ik heb ontzettend veel geleerd van dit boek en ben ervan overtuigd dat kinderen, en ook volwassenen, er net zo veel van zullen leren. ‘Het is ramadan!’ is een aanrader om in je klas te hebben, maar ook om thuis in je boekenkast te hebben staan: of het is een feest der herkenning of het draagt bij aan het leren kennen van werelden waar je nog niet zo bekend mee was.


Schrijver: Yasmina Ahamiane
Illustrator: Kwamekwanzaa
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *