Recensie ik wil een huisdier deborah van der vliet
6+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Informatief

Ik wil een huisdier

De gesprekken hier thuis gaan regelmatig over huisdieren. We hebben een kat, maar de wensen voor nog meer huisdieren lopen nogal uiteen. De een is inderdaad een kattenliefhebber, maar een ander wil weer liever een vogeltje. Zelf wil ik heel erg graag kippetjes. Met ons nieuwe huis, is die wens iets makkelijker in vervulling te brengen, maar ik moet me nog wel even goed verdiepen in wat het houden van kippen nu eigenlijk echt betekent.

Gelukkig is er nu het boek ‘Ik wil een huisdier’ dat vertelt over tien kinderen en hun huisdier. Maya wil namelijk een huisdier, maar weet niet welke te kiezen. Gelukkig helpen haar klasgenoten haar met hun eigen ervaringsverhalen.

Hier thuis is het boek echt een hit. Foske (10), Lot (7) en Rein (4) smullen van de verhalen over de verschillende huisdieren en al bij het ontbijt word ik bestookt met vragen over of ik het boek wel direct aan hen wil voorlezen. Dat kan ik natuurlijk niet weigeren, vandaar dat we onze laatste ochtenden telkens zijn gestart met een ander huisdier. In deze recensie laat ik dan ook mijn kinderen aan het woord om te vertellen over het boek.

Rein, welk dier was jouw favoriet?

De rat is mijn lievelingsdier, omdat hij een lekker stinkend plasje heeft en jij het dan moet opruimen. Lekker dan Rein, welke dieren vond je nog meer leuk? Het begint met de p… Met de p? De poes! Waarom de poes? Omdat hij zulke zachte haren heeft. En waarom vind je het boek dan zo leuk? Omdat het over dieren gaat. Wat vond je het leukst om te leren uit het boek? Dat de schildpad bacteriën in zijn hok heeft. Je moet dus goed je handen wassen!

Lot, welk dier was jouw favoriet?

Miauw, miauw, miauw, miauw… Ik denk dat dit de poes is, Lot? Ja… Waarom is het jouw favoriet? Omdat ze zo lekker bij je kunnen liggen en omdat je ze zo lekker kunt aaien en ze zijn superzacht en je kunt ze zo lekker aaien. Oké, maar waarom vind je het boek dan zo leuk? Lange stilte… omdat het over dieren gaat. Maar er gaan wel meer boeken over dieren toch? Omdat ze ook echt uitleggen wat de dieren kunnen en doen. Ik vind het verhaal van het kanariepietje ook leuk. Welk weetje uit het boek vond je dan het allerleukste om te leren? Ik wist niet dat je een groene leguaan als huisdier kon hebben. Dat is niet écht een weetje, maar ik heb het wel geleerd.

Foske, welk dier was jouw favoriet?

Ik vond eerst het kanariepietje heel leuk, maar toen ik het verhaal van de kip las, dacht ik: wat een grappig diertje! Lot: Ja, dat vond ik ook leuk! Foske: het leukste weetje vond ik dat kuikens in het ei tegen kippenmoeders kunnen praten. Stel je voor: ‘Piep, piep, mama, ik lig niet lekker!’ ‘Oké schatje, ik draai je even om…Maar waarom vond je het zo’n leuk boek dan?Het boek gaat over echte ervaringen. Kinderen vertellen hoe het voor hen is om een huisdier te hebben. O ja, ik vind het ook leuk dat ik zoveel te weten ben gekomen over dieren waar ik eerst niets van wist!

Welk huisdier willen jullie nu hebben naar aanleiding van het boek? Rein: de hamster! Lot: de kat! Foske: de kip!

Dat klinkt best goed: een kat hebben we al en kippen staan ook op mijn eigen verlanglijstje. Die hamster? Daar moet ik nog even over nadenken. ‘Ik wil een huisdier’ is een fijn informatief boek met mooie illustraties waarop de gegeven informatie terug te zien is. Het leest makkelijk weg en achterin het boek staat een soort vergelijkingstabel waardoor je een goede keuze kan maken welk dier je kunt kiezen. Ik denk zomaar dat we hier aan tafel nog vaak door het boek heen gaan bladeren en het met elkaar gaan hebben over de fijne weetjes die gegeven worden.


Schrijver: Deborah van der Vliet
Illustrator: Daniela Olejníková
Uitgeverij: Boycott Books


Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *