Blog

Tijd voor verandering

Het is nu 3,5 jaar geleden dat ik het voortgezet onderwijs verliet voor de pabo. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en begon met veel enthousiasme aan mijn baan als taaldocent. En wat heb ik veel geleerd in deze jaren. Ik heb ontzettend veel lessen mogen geven over de taaldidactiek, ik heb een hele nieuwe opleiding opgezet samen met lieve collega’s en ik ben op ontzettend veel basisscholen geweest waar ik docenten in wording mocht bijstaan in hun leerproces. Daarnaast ben ik voorzichtig begonnen met onderzoek en niet te vergeten: wat heb ik veel uren besteed aan jeugdliteratuur. Dat alles heb ik met liefde gedaan.

Maar tegelijkertijd bleef het al die tijd knagen: ik miste het bezig zijn met de vakinhoud, het zelf lessen geven over literatuur, historische letterkunde, poëzie, schrijfonderwijs, taalbeschouwing en wat al niet meer. Ik wilde niet alleen uitleggen hoe je daar in de les het beste aandacht aan kon besteden, nee, ik wilde zélf die lessen weer geven. En ik miste de reuring van een middelbare school. Op een middelbare school is er altijd beweging en dat vind ik zo ontzettend fijn.

Dit najaar heb ik gesolliciteerd op een heel fijne school in Utrecht en ik ben aangenomen. Dat betekent dat ik vanaf januari weer aan de slag ga als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs. En wat heb ik daar ontzettend veel zin in! Mijn hoofd zit al weer vol met ideeën van wat ik allemaal wil gaan doen in mijn lessen. Ik kijk heel erg uit naar het zelf weer lessen ontwerpen en het weer dagelijks bezig zijn met de vakinhoud.

Om er alvast weer een beetje in te komen (😊) houd ik binnenkort weer een themaweek. Dit keer staan niet de prentenboeken in het middelpunt van de belangstelling, maar de Young Adults. De vijf YA’s van bovenstaande foto liggen nu op mijn leesstapel en daarover zal ik dan ook gaan schrijven. Dat is niet volgende week al, want voor deze boeken heb ik wat meer leestijd nodig. Daarnaast zal ik ook in die week dagopeningen delen die gaan over Young Adults.

Overigens stop ik zeker niet met mijn werk voor Langlevelezen. Ik blijf schrijven, dagopeningen opnemen en andere opdrachten uitvoeren rondom het onderwerp jeugdliteratuur. Ik kijk heel erg uit naar de tijd die komen gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *