4+ 6+ Boeken Dieren / natuur Familie Prentenboek Verlies Vriendschap

Overzicht prentenboeken juni

Ook in de afgelopen maand las ik diverse prentenboeken die indruk op me maakten.

Jonathan

Het lieve, kleine eendje weet je vanaf de eerste pagina te vertederen. Jonathan kent een Kunst en wil dat ontzettend graag in het circus aan de rest van de wereld laten zien. Maar zijn Kunst lijkt in eerste instantie niet kunstig genoeg voor de piste. Wat volgt is een prachtig en ontroerend en tegelijkertijd ook grappig verhaal waarin Jonathan probeert en probeert en probeert. Maar of het genoeg is? Mathilde Stein heeft een geweldig prentenboek geschreven waarin ze de circusartiesten in slechts een aantal zinnen een geheel eigen persoonlijkheid geeft. De illustraties van Nadya Bonten-Slenders zijn een lust voor het oog voor de jongste lezers, maar ook voor de voorlezers. ‘Jonathan’ is denk ik zo maar eens een van mijn nieuwe lievelingsprentenboeken.

 • Schrijver: Mathilde Stein
 • Illustrator: Nadya Bonten – Slenders
 • Uitgeverij: Lemniscaat

Hebbes!

Wellicht vergingen man en muis bij deze schipbreuk, maar meisje en rat overleven. En alhoewel rat vooral voor zichzelf gaat en het meisje aan haar lot wil overlaten, lukt het hem uiteindelijk niet. Dan draait hij het maar om: hij steelt het meisje, zodat hij wel voor haar moet zorgen. Heeft hij toch nog een gegronde reden om dat te doen. Het meisje is naïef en speels, precies zoals een kind kan zijn en rat toont zijn andere aard. ‘Hebbes!’ is een fijn boek om met elkaar te lezen, omdat het ondanks de schipbreuk en het gevaar waarin het meisje zich bevindt toch ook zorgeloos is. Niet alleen het meisje, maar ook de lezer kan volledig vertrouwen op rat. Tjibbe Veldkamp én Sophie Pluim ken ik eerlijk gezegd alleen van andersoortig werk, maar deze samenwerking is meer dan geslaagd en mag van mij nog wel vaker terugkeren.

 • Schrijver: Tjibbe Veldkamp
 • Illustrator: Sophie Pluim
 • Uitgeverij: Lemniscaat

Hendrika, het schaap dat in een boom klom

Een eigenwijs schaap dat de boom ingaat omdat de grond onder haar te koud wordt. De andere schapen vinden haar maar gek, maar Hendrika gaat haar eigen gang. Dat koppige is uitermate grappig om te zien en om over te lezen. Het snoetje van Hendrika staat ferm omhoog en het maakt haar niet uit wat de andere schapen over haar zeggen. En uiteindelijk blijkt maar weer: als er één schaap over de dam gaat, volgen er meer.  ‘Hendrika’ is een heerlijk luchthartig boek en laat zien dat je gewoon je eigen plan mag trekken. Het maakt niet uit wat de ander ervan denkt, of wat de ander over je zegt: als het voor jou goed voelt, is het maar het beste om je hart te volgen. Naarmate het verhaal vordert, weet Charlotte Severeyns de boom er steeds gezelliger uit te laten zien. Je zou bijna zin krijgen er zelf bij te gaan zitten en om mee te breien.

 • Schrijver: Tine Mortier
 • Illustrator: Charlotte Severeyns
 • Uitgeverij: De Eenhoorn

Opa’s pride

In juni is het pride month, maar het hele jaar door mogen we vieren dat je mag zijn wie je wilt zijn en mag voelen wat je voelt. De boodschap van liefde is een van de belangrijkste om door te geven aan anderen en je kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom is het boek Opa’s Pride van Harry Woodgate belangrijk. Het boek verkondigt niets anders dan bovenstaande boodschap en zorgt er tenslotte ook nog eens voor dat de voorlezers van het verhaal informatie gaan opzoeken over de pride door middel van de bordjes waarmee op de achtergrond wordt gecommuniceerd. De kleurrijke illustraties zorgen ervoor dat het boek ontzettend feestelijk aanvoelt. Toch is er ook ruimte voor gemis en ook dat is oké. In een tijd dat de wereld verhardt, zijn boeken als deze nodig om haar weer wat zachter te maken. ‘Liefde wint’ staat er de voorkant en zo is het ook.  

 • Schrijver en illustrator: Harry Woodgate
 • Vertaling: Janneke Schotveld
 • Uitgeverij: Van Goor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *