Overzicht prentenboeken maart
Ook in maart las ik weer heel wat mooie prentenboeken. Ik deel graag mijn vier favorieten van deze maand met jullie.
De maan is overal dezelfde
Ieder jaar organiseert Lemniscaat een illustratiewedstrijd: nog onbekende illustratoren kunnen hun werk indienen en vervolgens worden er drie winnaars gekozen. En het winnen van zo’n illustratiewedstrijd kan zomaar leiden tot een eigen boek. Zo ook verliep het Sacha Heemels die ‘Picture This’ in 2022 won.
Op de website van Picture This kun je haar in actie zien terwijl ze werkt aan het prachtig geïllustreerde prentenboek ‘De maan is overal dezelfde’ werkt dat gaat over een lief ijsbeertje, Luna, dat noodgedwongen moet verhuizen. Op haar nieuwe plek lijkt alles anders en vooral veel minder fijn te zijn. Gelukkig reist de maan met Luna en haar moeder mee. Mooi is dat de illustraties in het boek grotendeels zijn weergegeven vanuit het perspectief van de maan. Als de maan vervolgens in beeld komt, wordt je de adem ontnomen. Was het boek eerder al indrukwekkend te noemen, van de illustratie waarop we de maan mogen aanschouwen word je stil.
Het prentenboek is nog leuker om te lezen, nadat je gezien hebt hoe Sacha Heemels aan de slag gaat met nat papier, zeezout en keukenzout waaruit de mooiste creaties ontstaan, maar bovenal waarop je ziet hoe Heemels met ontzettend veel zorg haar illustraties tot stand brengt. Indrukwekkend!
- Schrijver & illustrator: Sacha Heemels
- Uitgeverij: Lemniscaat
Waar is Polle Poes?
Met de komst van Polle Poes is er een nieuwe kat die ik in mijn hart heb gesloten. Nova is helemaal vergeten het beestje eten te geven en is hard naar haar op zoek, maar Polle zoekt haar heil ergens anders. Via het kattenluikje gaat ze ervandoor op zoek naar heerlijke versnaperingen. Gedurende haar zoektocht naar eten, is Nova naar Polle op zoek en belt ze aan bij allerlei verschillende huizen: zo is er een uitvindershuis, een gamehuis en een ruimtehuis, maar niemand van de bewoners heeft Polle gezien. Wij lezers wel, maar dan moeten we wel goed kijken. Polle is namelijk niet zomaar te vinden in dit zoekboek.
En soms zou je zomaar vergeten dat je op zoek bent naar het dier, omdat er zoveel anders te zien is. Zo zien we bijvoorbeeld twee boeven die proberen te ontsnappen en gebeurt er van alles in de huizen zelf. Een favoriet huis is daarbij moeilijk te kiezen, want wat heeft Marijke Klompmaker een geweldig boek met fantastische illustraties gemaakt. Rein had wel een favoriet overigens: het drakenhuis waar een van de twee boeven een flinke hoop poep op zijn hoofd geschept krijgt en daar nog een aantal pagina’s mee doorloopt.
Moeten we vrezen dat Polle iets tekortkomt in dit verhaal? Geenszins. Bij terugkeer in het eigen huis, lijkt het kattenluikje zomaar opeens gekrompen. Of zou het toch ergens anders door komen?
- Schrijver en illustrator: Marijke Klompmaker
- Uitgeverij: Rubinstein
Net goed!
Drie grote monsters pesten en plagen en pakken drie kleine monstertjes. Die kleintjes hebben niets tegen ze in te brengen, maar gelukkig zijn de letters van dit boek er nog. Zij zullen die drie grote slechteriken wel een lesje leren. De grote monsters lijken echter niet voor een gat te vangen, maar uiteindelijk wordt datzelfde gat hun tijdelijke ondergang.
Klinkt allemaal cryptisch niet? Tsja, in het boek ‘Net goed!’ weet Tjibbe Veldkamp opnieuw de lezer te verrassen. Al eerder liet hij zien een echte taalvirtuoos te zijn, zoals in de boeken ‘Maar eerst ving ik een monster’ en ‘De fantastische vliegwedstrijd’. Dit boek gaat nog een stapje verder. De letters krijgen zowaar een eigen stem en spelen een rol in het verhaal: letters als hoofdpersonen.
Des te vaker je het boek leest, des te leuker het wordt. In dit prentenboek wordt gespeeld met perspectief en plaats. Dat klinkt als een uitdaging voor de illustrator, Rachelle Joy Slingerland, maar zij heeft er een prachtig geheel van weten te maken. De gezichtsuitdrukkingen van grote en kleine monsters zijn een genot om naar te kijken. Het is haar kinderboekendebuut en het maakt me benieuwd naar meer van haar werk.
- Schrijver: Tjibbe Veldkamp
- Illustrator: Rachelle Joy Slingerland
- Uitgeverij: Querido
Wroaaaah! doet de leeuw
Vanmiddag probeerde ik iets te lezen, maar dat lukte niet echt. Vanaf de bank kwamen namelijk allemaal vreemde geluiden die na een paar seconden weer stopten en veranderden. Ik besloot poolshoogte te nemen en kwam er al snel achter wat er aan de hand was. Lot en Rein waren met elkaar door het boek ‘Wroaaaah! doet de leeuw’ aan het bladeren. Een boek zonder tekst, maar met alleen maar afbeeldingen. En bij iedere afbeelding hoort een geluid dat je zelf mag verzinnen. Het boek vertelt je namelijk helemaal niks: je kunt zelf bedenken wat jij vindt passen.
Soms is dat makkelijk, want iedereen heeft wel een idee bij hoe een brandweerwagen en politieauto klinken als ze hun sirene aanhebben. Maar heb jij wel eens nagedacht over welk geluid een peer maakt? En hoe het klinkt als er een hap uit een peer genomen is? Dat is nog niet zo makkelijk toch? En maakt een luiaard die aan een boom hangt te slapen hetzelfde geluid als een mens dat slaapt? En wat is het geluid van porselein in een museum? Nou, zo kan ik nog wel een poosje doorgaan met dit boek.
Vanavond vroeg Rein me dit boek voor te lezen. Helaas voor hem leefde ik me iets te veel in in verschillende illustraties. Toen ik een draak nadeed, rolde hij bijna van de bank. Hij veranderde het geluid snel, want mijn gebrul stond hem niet aan. Dit was een hele lieve draak volgens hem, eentje die ook heel zachtjes kan brullen. ‘Wroaaaaah! doet de leeuw’ is niet alleen een feest voor de jongste lezers, maar ook zeer zeker voor oudere zussen en volwassen ouders.
- Schrijvers: Benjamin Gottwald
- Vertalers: Jeannette Ribbens en Harry Ummels
- Uitgever: Moon