Overzicht prentenboeken mei
Wat verschijnen er toch ontzettend veel mooie prentenboeken. Graag deel ik met jullie welke prentenboeken er de laatste tijd voor mij echt uitsprongen.
Twee schatjes van ratjes
Met een tante wiens naam Dominante is, kan dit prentenboek al niet meer stuk. De vraag is wat zwaarder weegt in dit verhaal voor die twee schatjes van ratjes: de toorn van tante Dominante of de verleiding van dat zalige eten dat voor hun neusjes uitgestald ligt. De angst voor die tante voelen niet alleen de ratjes, maar ik als lezer ook. Thé Tjong-Khing heeft haar naam heel goed weten te vangen in zijn illustraties. Als dat mijn tante was geweest, had ik echt nooit aan haar lekkere hapjes gezeten. Dat weet ik zeker. Van begin tot eind is het genieten van dit boek, want die twee ratjes zijn niet voor één gat te vangen. De twist aan het einde van dit verhaal ontlokte bij mij zelfs een schaterlach. ‘Twee schatjes van ratjes’ is gniffelen, genieten en ook een beetje lezen met samengeknepen billen.
- Schrijvers: Erik van Os en Elle van Lieshout
- Illustrator: Thé Tjong-Khing
- Uitgeverij: Gottmer


Klein in de grote stad
Een prachtig en ook ontroerend verhaal dat zich in de grote stad afspeelt. Niet alleen de hoofdpersoon is klein, maar ook degene naar wie hij op zoek is. Dat het kleine jongetje zielsveel van diegene houdt is overduidelijk. De schitterende illustraties laten heel erg goed zien dat de hoofdpersoon vastberaden is. Naarmate het verhaal vordert, begin je je af te vragen naar wie hij eigenlijk op zoek is. ‘De visboeren geven je een visje als je erom vraagt.’ ‘Misschien kun je in het raamkozijn gaan zitten.’ Gaat dit daadwerkelijk om een mens naar wie hij op zoek is, of gaat het toch om iets anders? Aan het einde wordt het helemaal duidelijk en krijgen we door de kleine afdrukken in de sneeuw misschien zelfs al een antwoord op de vraag of diegene ooit weer huiswaarts keert. ‘Klein in de grote stad’ is een prachtig verhaal over missen, maar ook over vertrouwen hebben.
- Schrijver en illustrator: Sydney Smith
- Vertaler: Edward van de Vendel
- Uitgeverij: Querido


Het feest
Die zenuwen die door je lijf gieren als je iets gaat doet waar je al tijden naar uitkijkt: dat voelt Kameleon ook in dit boek. Al drie dagen heeft hij slecht geslapen. Maar als het eenmaal zo ver is en hij eindelijk in de rij staat voor het verkleedfeest, wordt hij niet binnengelaten. Hij snapt maar niet waarom en doet poging op poging. Als het eenmaal wel lukt, blijkt het toch een beetje een heftig feest te zijn. Kameleon voelt zich niet helemaal op zijn plek. Gelukkig is Haas er: samen weten ze er toch nog iets heel erg fijns van te maken. ‘Het feest’ is een heel herkenbaar boek voor kinderen die uitkijken naar feestjes, maar als ze er eenmaal zijn toch overvallen worden door alle mensen, alle geuren en alle geluiden. Maar ook zonder al die anderen kun je toch nog steeds een heel leuk feestje maken. En de illustraties van Janneke Ipenburg? Die zijn een feestje op zich.
- Schrijver en illustrator: Janneke Ipenburg
- Uitgeverij: Leopold


Opa en de walnoot – Ammi Joan Paquette
Naarmate de boom van Emilia groeit, wordt opa steeds kleiner, tot hij uiteindelijk helemaal verdwijnt. Maar opa verdwijnt niet echt, hij is er nog: zijn boom groeit namelijk nog steeds door, net als de boom van Emilia. Wat een ontroerend verhaal is ‘Opa en de walnoot’ waarin je leert over groeien en afscheid nemen. En dat als iemand overlijdt, het niet allemaal voorbij hoeft te zijn: degene die zo gemist wordt kan voortleven in datgene wat je met elkaar deelt. Het was een prentenboek waarbij ik een klein traantje heb gelaten, omdat het gemis, maar ook het doorgaan daarna zo mooi is weergegeven. Als volwassen lezer zie je opa krimpen en weet je wat er komen gaat: het doet je hart al tijdens het lezen laten samentrekken. Op de achterkant staat het woord ‘teder’: dat is inderdaad een accurate beschrijving van dit verhaal.
- Schrijver: Ammi-Joan Paquette
- Illustrator: Felicita Sala
- Vertaling: Edward van de Vendel
- Uitgeverij: Davidsfonds Infodok

