prentenboekenoverzicht recensie juni
4+ Boeken Dieren / natuur Familie Geloven in jezelf Landen / reizen Prentenboek Vriendschap

Overzicht prentenboeken juni

Juni is van start en hopelijk gaat de zon deze maand een beetje schijnen. De regen ben ik zo ondertussen wel zat. Mocht het toch tegenvallen, dan heb ik voor jullie vier heerlijke prentenboeken waar je de maand mee door kunt brengen. Overigens zijn ze ook goed te lezen bij zonneschijn, dat hoeft dus echt niet het verschil te maken.

Kom uit die kraan!!

Al langer een favoriet hier in huis, maar nu voor heel veel mensen toegankelijk, omdat ‘Kom uit die kraan!’ het prentenboek is dat is uitverkoren tot ‘Geef een prentenboek cadeau’. Voor slechts €2,99 kun je dit fijne boek kopen in de plaatselijke boekhandel voor jezelf of kun je een aantal exemplaren cadeau doen. En één ding is zeker: dit prentenboek aanschaffen is geen miskoop.

Tekst en illustratie vertellen allebei een eigen verhaal, maar voeg je ze samen dan kloppen beide opeens. Het is een meesterlijk spel van meesterverteller Tjibbe Veldkamp die graag speelt met de grenzen van wat kan in verhalen en illustrator Alice Hoogstad die ervoor zorgt dat je je geen seconde verveelt tijdens het bekijken van dit boek. Waar het verhaal over gaat? Bart weet heus dat hij niet op de bouw mag komen, maar op een dag doet hij dat toch. En hij kruipt niet alleen onder het hek door, nee, hij bestuurt de wals, de cementwagen én de hijskraan. Maar waarom doet Bart dat dan toch?

Niet vaak zeg ik dat jullie op een drafje naar de boekwinkel moeten gaan, maar bij dit boek zeg ik het toch: hop, hop, op naar de winkel om dit boek cadeau te doen of gewoon lekker zelf te houden.

 • Schrijver: Tjibbe Veldkamp
 • Illustrator: Alice Hoogstad
 • Uitgeverij: Lemniscaat

Foutje? Echt niet!

Met mijn armzalige linksigheid (schrijfhand, nu eens een keer niet politiek) probeer ik regelmatig lieve kaartjes te schrijven voor net zulke lieve mensen. Dat is echter gedoemd te mislukken: ik wrijf altijd over mijn pas geschreven werk heen waardoor de lelijkste vlekken ontstaan. Tot voor kort baalde ik daar stevig van, maar nu niet meer. Ik heb namelijk van het prentenboek ‘Foutje? Echt niet!’ geleerd dat vlekken helemaal niet zo erg hoeven te zijn.

In het geval van dit boek gaat het om een gemorste inktvlek. Je zou denken dat de vlek zich moet verontschuldigen voor zijn bestaan, maar met die gedachte maken Pieter Koolwijk en Linde Faas korte metten. Juist als inktvlek kun je namelijk alles zijn. De lezer wordt meegenomen in een prachtige fantasiewereld waarin alles mogelijk is. De vlek zweeft en kladdert, bubbelt en babbelt en wij als lezers vinden die ene vlek opeens het allermooiste wat er maar kan bestaan. Koolwijk en Faas tonen aan elkaar ook in deze samenwerking te vinden.

De wijze les die we kunnen leren in dit boek? Het maakt niet uit hoe je eruitziet en je hoeft je nooit een foutje te voelen, zeker niet! Je kunt namelijk precies datgene zijn wat je wilt zijn. Zo, dat is nog eens een mooie les om in je oren te knopen.

 • Schrijver: Pieter Koolwijk
 • Illustrator: Linde Faas
 • Uitgeverij: Lemniscaat

Waar is de kat?

Geen kat-en-muisspel dit keer, maar eerder een kat-en-kindspel dat behoorlijk herkenbaar is. Onze arme kat Pluk wordt thuis nogal eens op bijzondere manieren opgetild. Dat komt omdat Pluk een ietwat obese kater is en de kinderen graag met hem willen spelen. Pluk laat het zich allemaal welgevallen, maar wij baasjes proberen het sleepgedrag met kat in toom te houden.

Kat in het boek ‘Waar is de kat?’ heeft gelukkig niet dagelijks te maken met enthousiaste kinderen die heel erg van katlief houden. Een keer in de zoveel tijd echter komt nichtje Olivia op bezoek. En dan wil kat nog maar één ding: zich verstoppen. Met kinderlijk enthousiasme rent Olivia door de pagina’s heen op zoek naar kat die zich als een meester in de verstopkunde op de prachtigste plekken verstopt. Voor de jongste lezertjes levert dat heel wat fijne zoekmomenten op terwijl ouders alles uit de kast kunnen trekken als ze Olivia’s geestdrift willen vertolken in hun voorleesspel.

Niet alleen het verhaal is grappig en lief, ook de illustraties zijn zo fijn om naar te kijken vanwege de prachtige kleuren en de lieve tekeningen. ‘Waar is de kat?’ is, kortom, een feest voor het hele gezin.

 • Schrijver en illustrator: Eva Eland
 • Uitgeverij: Leopold

Een heel gewoon hondje

Van kat gaan we naar hond, alhoewel katten in dit verhaal ook een belangrijke rol spelen. Die katten zijn echter niet zo lief als in andere boeken wordt afgebeeld. Ze zijn eerder angstaanjagend. En daar moet lieve, maar heel gewone Binkie tussen gaan wonen, omdat niemand hem wil hebben.

Binkie is namelijk maar heel gemiddeld, eigenlijk té gemiddeld en wie wil er nu z’n heel normaal hondje. Dus als het hondenhotel waar hij woont gaat sluiten, moet hij achterblijven bij ‘De Kattenbak – Huis van bewaring voor Krabbende Katers’. Tsja, het is toch echt te hopen dat dat Binkie niet overkomt.

‘Een heel gewoon hondje’ is weer eens zo’n prentenboek waar onze Rein de hele dag mee loopt te sjouwen en dat ik te pas en te onpas onder mijn neus geduwd krijg: ‘lezen, mama’. En ja, dan lees ik. Geen straf uit dit boek dat zo lief, humoristisch, fijn geïllustreerd en zo prettig talig is. Dat huis van bewaring voor katten heeft opening en sluiting op hetzelfde moment. Dat zijn kleine grapjes die je als voorlezende ouders goed begrijpt en kan uitleggen aan je kleuter. De honden die wel gekozen worden hebben ieder bijpassende namen: Tesla voor de brutaalste keffer, Pollewop voor een klein en pluizig hondje en de naam Bordewijk die niet misstaat voor een grote, zwarte en gladde hond. Maar Binkie, tsja, die vind ik als lezer toch de allerliefste, ondanks zijn gewone normaalheid.

Je gunt Binkie de liefste baas, de mooiste mand en het fijnste uitlaatveldje. Of hij het allemaal zal gaan krijgen of toch uiteindelijk tussen de katten eindigt? Tsja, er is voor jullie maar één manier om erachter te komen…

 • Schrijver: Bette Westera
 • Illustrator: Barbara de Wolf
 • Uitgever: Gottmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *