Workshop burgerschap en jeugdliteratuur
Blog Uncategorized

Blog: Workshop burgerschap en jeugdliteratuur

Vandaag mocht ik een workshop over burgerschap en jeugdliteratuur verzorgen voor een groep mediacoaches bij de bibliotheek Eindhoven. Dat was een feest om te doen. Alle coaches hadden een jeugdboek meegenomen dat volgens hen echt aansloot bij waar burgerschap volgens hen voor staat. Het was mooi om te zien hoe ze met veel enthousiasme vertelden over de gelezen boeken en de waarde die de boeken voor hen hadden op het gebied van burgerschap.

Vervolgens keken we met elkaar naar de inhoud van burgerschap. Valt dat begrip te definiëren? En zo ja: hoe ziet burgerschapsonderwijs er dan uit in de praktijk? Dat zijn vragen waarop niet zo makkelijk een antwoord te vinden is. Tevens keken we met elkaar naar wat de rol van de mediacoach zou kunnen zijn om docenten te ondersteunen binnen dat burgerschapsonderwijs gecombineerd met jeugdliteratuur. Ook dat is nog niet makkelijk: iedere school is namelijk anders en heeft dus óók op het gebied van jeugdliteratuur en burgerschap een andere aanpak nodig. Het gesprek dat daarop volgde was ontzettend waardevol en leidde tot mooie inzichten.

Ik heb genoten van een fijne ochtend waarvan ik zelf ook weer geleerd heb. Mooi om te zien hoe deze coaches een zo goed mogelijk aanbod voor scholen proberen samen te stellen en hoe ze scholen ondersteunen in de vragen die er spelen op het gebied van burgerschap en jeugdliteratuur.

Wil je dat ik ook met jou meedenk? Laat het me rustig weten: stuur me een mail via info@langlevelezen.nl. Ik ga graag met je in gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *