Gepikt
‘Jullie laten ons in de steek. Maar de jonge mensen beginnen je verraad te begrijpen. De ogen van alle toekomstige generaties zijn op jullie gericht. En als je ervoor kiest om ons te laten mislukken, zeg ik dat we je nooit zullen vergeven. We laten jullie hiermee niet wegkomen. Hier, op dit moment, trekken we de grens. De wereld wordt wakker. En er komt verandering, of je het nu leuk vindt of niet.’
Het waren indrukwekkende woorden die Greta Thunberg in 2019 sprak. Wat nog indrukwekkender was, was het vuur, het verdriet, de pijn en de boosheid waarmee de woorden werden uitgesproken. Hier zat een jonge vrouw die niet langer met zich liet sollen. En met haar vele anderen. In een wereld die draait om geld, om winst, is dit een verhaal dat vaker verteld moet worden.
Die verhalen worden verteld op allerhande manieren, zo ook in de hedendaagse jeugdliteratuur. En opeens lees je dan een passage in een boek die indruk maakt, die ervoor zorgt dat je even stil wordt. Dat gebeurde ook in ‘Gepikt’, het derde deel over Twitch, de vogelvriend en zijn vriend Jack die gaandeweg de verschillende boeken steeds meer op elkaar ingespeeld raken. In dit derde deel is er een eierdief actief. Twitch, Jack en hun vrienden proberen de dief op heterdaad te betrappen, maar voor ze het weten raken ze verstrikt in een gemeen spel. Zal het hen lukken om de eierdief te pakken en daarmee de vogels verder te behoeden voor het verlies van hun dierbare eieren?
Waar het eerste deel werd verteld vanuit het perspectief van Twitch en het tweede deel vanuit dat van Jack, komen hier beide perspectieven samen. Dat komt het verhaal ten goede. In eerdere delen waren Twitch en Jack onzeker over hun vriendschap, maar dat is hier niet meer aan de orde. Jack en Twitch zijn samen een geoliede machine en hun vriendschap is stevig verankerd.
Dat maakt echter niet dat ze vrij zijn van zorgen. Met name Twitch is ontzettend van slag door de dief die het zomaar waagt om eieren te stelen van vogels. In de gruwelen die dat mee zich meebrengt, word ik als lezer niet gespaard. Ik las over wat eierdieven doen met de eieren die ze hebben meegenomen, wat de impact is op de vogelouders van het meenemen van die eieren en tot slot las ik over een kapotgemaakt ei dat is achtergelaten in het nest. Een potentieel nieuw leven dat nog voor het kan beginnen al vernietigd is.
M.G. Leonard weet ons middels dit boek maar al te goed te vertellen hoe gruwelijk het is als eieren uit nesten worden weggenomen. Geen schijnbaar onschuldige hobby, maar letterlijk een zaak van leven op dood.
Twitch deed me in dit boek wel enigszins denken aan Thunberg. Wat een pijn en verdriet draagt hij met zich mee, maar tegelijkertijd is hij vastberaden en bezit hij een vuur dat zomaar op kan laaien. Op een gegeven moment is hij het zat: het spelletje dat gespeeld wordt door de volwassenen. Twitch spreekt en dat laat niemand onberoerd. Alle zorgen die hij al zo lang met zich meedraagt, komen eruit en terwijl hij spreekt, groeit hij en nam mijn bewondering voor Twitch alleen maar toe. Hier zit wederom een jong persoon dat niet meer met zich laat sollen. ‘We dare you!’
Misschien vond ik dit derde deel wel het beste deel: juist omdat Twitch en Jack zo op elkaar ingespeeld zijn én omdat Twitch zelf zo ontzettend gegroeid is. Daarnaast is het verhaal behoorlijk spannend. De ontknoping kwam voor mij niet echt als een verrassing, maar dat maakte me helemaal niets uit. Twitch zorgt voor een nieuwe open blik en voor een nieuw bewustzijn: het gaat om de toekomst.
Schrijver: M.G. Leonard
Vertaler: Maria Postema
Uitgeverij: Lannoo
Lees ook: