15+ Boeken Dagopening Landen / reizen Liefde Young Adult

Alles wat groots voelt

Ik heb nog nooit een boek geschreven, maar ik denk dat wanneer je dat doet, je er altijd iets van jezelf in stopt. Dat bleek ook maar weer afgelopen woensdag toen ik aanwezig was bij de Grote Vriendelijke Pakjesavond. Mohana van den Kroonenberg en Sanne Rooseboom vertelden over hun boeken en daarbij kwam dat persoonlijke aspect ook naar voren. Het maakte de boeken voor mij nog mooier, nog indrukwekkender.

Op een of andere manier denk ik dat Reine de Pelseneer dat ook heeft gedaan bij haar Young Adult ‘Alles wat groots voelt’. Ik heb haar nog nooit horen spreken of in het echt gezien, ik volg haar alleen maar op Instagram en heb enkel sommige van haar gedichten gelezen. En toch, zelfs al ken ik haar niet goed, herkende ik haar in dit prachtige boek over Tor. Misschien was het de omschrijving van de prachtige IJslandse natuur, een decor waarin ik haar op een of andere manier ook moeiteloos kan voorstellen. Of het is een bepaald soort ingetogenheid van Tor, de hoofdpersoon, die ik ook bij de schrijver van het verhaal vind passen.

Ik vind dat mooi, als het op een of andere manier eigen voelt, als het past bij de schrijver die het geschreven heeft. Voor mijn gevoel klopt een verhaal dan meer dan wanneer een schrijver niet zo goed aansluit bij een boek. En dit verhaal, deze Young Adult, klopt ook. ‘Alles wat groots is’ is een verhaal over grootse gebeurtenissen, maar blijft op een of andere manier toch ingetogen.

In dit boek speelt Tor de hoofdrol. Hij is een rustige jongen van achttien jaar oud en woont samen met zijn moeder. Hij schrijft het liefst gedichten om zo zijn gedachten te kunnen ordenen. Op zijn verjaardag vertelt zijn moeder dat de vader van Tor in IJsland woont. Tor besluit hem te gaan opzoeken en gaat in zijn eentje op reis. Eenmaal in IJsland aangekomen, maakt zijn bezoek van alles los. Niet alleen bij Tor zelf, maar ook bij de inwoners van het kleine IJslandse dorpje waar hij op dat moment verblijft.

‘Alles wat groots voelt’ is een zacht verhaal waarin van alles gebeurt. Young Adults kunnen nog wel eens groots en meeslepend zijn en ook nog eens heftig en het is niet zo dat dat in dit boek niet zo is. Tor maakt een flinke ontwikkeling door: hij komt zichzelf tegen en moet daarmee leren omgaan. En toch is deze Young Adult anders. Het komt misschien door de fijne schrijfstijl van Reine de Pelseneer. Sommige zinnen zijn bijna poëtisch, zoals deze:

Terwijl zij zich in haar kruidenworkshops het liefst omringt met een bende enthousiaste babbelaars, trek ik me terug op mijn kamer met pen en papier om te peuteren in de donkerste hoekjes van mijn gedachten.’

Prachtig.

Wat nog meer zo kenmerkend is voor dit verhaal is de IJslandse natuur die zo prachtig beschreven wordt. Op de achterkant staat het al vermeld: De setting van het ruwe, indrukwekkende IJsland bekrachtigt de metamorfose die de jongvolwassen Tor doormaakt. Het is een perfect gevonden metafoor. Een jongen als Tor die in het begin misschien wel breekbaar te noemen is, wordt geschuurd door de omstandigheden. Hij blijft nog steeds zacht, maar is wel ruwer geworden dan eerst. Wat ik zei: hij maakt een verandering door. Dat blijkt ook uit de poëzie door hem geschreven. De vragen blijven, maar Tor is anders.

‘Alles wat groots voelt’ is een grootse Young Adult, die tegelijkertijd verfijnd en ingetogen aanvoelt. Het is een heerlijk boek om in te verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *