Recensie Als je moet kiezen Louise Drul
4+ Boeken Fantasie Prentenboek

Als je móét kiezen

Nooit meer lezen of elke nacht verplicht tot drie uur boeken moeten lezen? Je boek bijt je constant tijdens het lezen of van iedere bladzijde die je omslaat krijg je een kleine papiersnee in je vinger? Je boeken alleen nog maar mogen lezen met een e-reader of boeken alleen nog maar in het Engels mogen lezen. Het zijn maar een paar keuzes, maar… je móét kiezen! Ik moet er zelf ook nog even over nadenken, hoor!

In het boek ‘Als je móét kiezen’ van Louise Drul worden de jonge lezers ook voor onmogelijke keuzes gesteld. Want hoe moet je ooit kiezen uit het lopen op een gespannen koord over hongerige monsters heen of over gloeiend hete lava? Dat kan toch gewoon niet? En heb je liever een schubbengezicht als een draak of een transparant hoofd als een kwal? Daar valt niet uit te kiezen, eerlijk niet.

Maar dat maakt het tegelijkertijd zo leuk. De onmogelijke keuzes en dan toch ook de redeneringen die daarbij gegeven worden: ‘Als ik kies voor het over de hongerige monsters heenlopen, dán heb ik nog een kans dat ik kan ontsnappen als ik erin val. Bij gloeiend hete lava is dat niet mogelijk’ is bijvoorbeeld een van de argumenten die werden gegeven.

Fijn aan het boek is dat er ook veel positieve mogelijkheden worden gegeven. Hoe tof is het bijvoorbeeld om te mogen kiezen tussen surfen op een regenboog of trampolinespringen op water? Of nog eentje dan: regen die gloeit of sneeuw die naar vanille-ijs smaakt.

Bij het lezen en bekijken van het boek ging de fantasie van mijn kinderen helemaal aan: ‘Mama, wil je liever een hoofd als een ananas of als een banaan?’ Nou, zie daar maar eens uit te kiezen. En ik kreeg niet slechts één keuze voorgeschoteld, nee, opeens leek mijn hele leven uit allerlei onmogelijke alternatieven te bestaan.

De illustraties zijn paginavullend, kleurrijk, vriendelijk en een genot om naar te kijken. Zo klinken dinosaurussen tussen je tenen niet heel smakelijk (en dat is het volgens mij ook niet), maar door de illustratie lijkt het zowaar helemaal niet zo erg te zijn om een stel feestende dino’s op die plek te hebben wonen.

‘Als je móét kiezen’ is geschikt voor zeer uiteenlopende leeftijden. Van klein tot groot: het is ontzettend leuk om het met elkaar over deze onmogelijke dilemma’s te hebben. Denk je nu: leuk om iedere dag één keuze met mijn klas te bespreken? Vergeet het maar! Eenmaal begonnen in dit boek is het onmogelijk om te stoppen. Dat is echter helemaal niet erg. Dus nog een laatste keuze: voor altijd door moeten lezen in dit prentenboek óf het boek helemaal nooit lezen? Ik zou het wel weten!


Schrijver: Louise Drul
Illustrator: Louise Drul
Uitgeverij: Boycott


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *