Avonturen in boekenatlas
Enige tijd geleden kreeg ik een boek toegestuurd dat was uitgegeven in eigen beheer. Het maakte me nieuwsgierig, want waarom zou iemand daar voor kiezen? Ik ging op zoektocht waarom deze schrijver daarvoor gekozen had en vond het antwoord online. Uiteindelijk gaf het zelf uitgeven van haar boek haar meer vrijheid om haar eigen keuzes te maken en om niet alleen een boek uit te geven, maar ook de wereld die ze er zelf omheen gecreëerd heeft mee te ‘verkopen’ met het boek.
Het boek waar ik het over heb is ‘Avonturen in Boekenatlas’. Boekenatlas is een plek op aarde waar alle inwoners over het algemeen dol zijn op lezen. In Boekenatlas hoef je je nooit te vervelen. Saskia van den Brand neemt ons mee in acht verschillende verhalen. Zo maken we kennis met Dex die door zijn ouders naar Boekenatlas is gestuurd, zodat hij eindelijk weer eens gaat lezen in plaats van aandacht besteden aan zijn mobieltje. Tevens lezen we het ietwat verdrietige verhaal van Aap die iedere dag wordt voorgelezen door de oude mevrouw Mia. Mevrouw Mia wordt echter ouder en ouder en voorlezen steeds moeilijker. Aap wil niet dat ze ooit stopt met voorlezen en heeft er alles voor over om haar aan het lezen te houden. Volop avonturen te beleven in Boekenatlas dus.
Dat Saskia van den Brand een grote voorliefde heeft voor schrijven, wordt maar al te duidelijk uit de verhalen die ze heeft geschreven. Ze heeft heel bewust gekozen voor verhalen in plaats van boeken, zodat kinderen de verhalen ook daadwerkelijk uit kunnen lezen, zonder dat het te lang duurt. Uit alles blijkt de schrijvers liefde voor boeken en voor lezen. Een liefde die bijna tastbaar is gedurende het lezen.
Dat ze een grote liefde voelt voor lezen en voor schrijven en dat dat van het papier afspat, wil niet altijd zeggen dat de verhalen even soepel lopen. Het in eigen beheer uitgeven van boeken vind ik ontzettend stoer, maar ik denk (leek die ik ben op dit gebied) dat een eindredacteur van toegevoegde waarde kan zijn. Sommige zinnen lopen wat stug en ook zitten er soms wat vreemde sprongen in verhalen, waardoor het geheel warrig kan overkomen. Door er samen met een professional in het vak naar te kijken, denk ik dat dit sterker had kunnen zijn.
Desalniettemin denk ik dat kinderen enthousiast kunnen worden van de verhalen over Boekenatlas. Er gebeurt veel en er zit vaart in het boek. Een moment van rust is er eigenlijk niet. Het leuke is dat er niet alleen een boek is, maar ook verschillende leskaarten bij de verhalen ontwikkeld zijn. Daardoor worden leerlingen aangezet tot creativiteit en leren ze nadenken over hun eigen lees- en schrijfgewoonten.
‘Avonturen in Boekenatlas’ is een boek met potentie dat nu al heel wat kinderen weet te enthousiasmeren tot lezen, maar vooral tot schrijven.
Schrijver: Saskia van den Brand
Illustrator: Kim de Jong
Uitgeverij: eigen beheer