8+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Informatief

De Britannica Listopedia

Bij ons in het dorp wordt er maandelijks een pubquiz georganiseerd. Manlief en ik proberen daar met enige regelmaat aan deel te nemen. Met een vast clubje weten we regelmatig de winst te behalen, maar dat komt eerlijk gezegd niet echt door mijn bijdrage. Ik heb heel wat kennis in huis met betrekking tot taal en literatuur, maar de vragen tijdens een pubquiz, zo is mijn ervaring, gaan vaker over bijvoorbeeld topografie, natuur en muziek. Ik ben al blij als ik op een kaart kan aanwijzen waar Nederland ligt, zo erg is het met mijn topografische kennis gesteld.

Goed, die quiz dus: voor mij vooral een groot succes vanwege de gezelligheid en het bittergarnituurtje en mijn ontstellende trots op mezelf als ik eens een antwoord weet. Gelukkig gaat er binnenkort verandering in komen en zal ik volledig mee kunnen doen. Ik heb namelijk net de ‘Listopedia’ uitgebreid doorgenomen. Kom maar op met al die vragen!

In ‘De Brittanica Listopedia’ zijn driehonderd lijstjes terug te vinden over ontzettend veel onderwerpen. Die onderwerpen zijn verdeeld in verschillende hoofdstukken die bijvoorbeeld gaan over de ruimte, de natuur, het lichaam of uitvindingen die zijn gedaan. Soms wordt er onder een lijstje nog extra informatie gegeven over een bepaald onderdeel uit het lijstje of wordt er gewoon nog een leuk wetenswaardigheidje verteld. Helemaal achterin is ook nog een verklarende woordenlijst terug te vinden.

Wat een ontzettend leuk naslagwerk is dit. De driehonderd lijstjes vervelen niet en zijn ook nog eens echt leerzaam. De samensteller van dit boek heeft humor, wat terug te zien is in de voetnoten. Het is een heerlijk boek om gewoon doorheen te bladeren of met elkaar in te kijken. Hier thuis pakken we er bijvoorbeeld na het eten een paar lijstjes bij: lekker raden naar de nummer 1 of lachen om de bizarre dingen die erin vermeld staan.

Maar wat voor lijstjes zijn het dan precies? Nou, zo kom je bijvoorbeeld te weten wat de tien grootste manen zijn van het zonnestelsel (op nummer 1: Ganymedes met een diameter van 5262 kilometer). Of wist je dat Lodewijk XIV het langst op de troon zat van alle koningen of koninginnen? Wel 72 jaar en 110 dagen. Zijn naamgenoot echter, Lodewijk XIX, die 115 jaar later de troon besteeg regeerde echter maar twintig minuten voor hij al weer afstand nam van de troon. Het kan verkeren. Oh, en deze wil je ook echt weten: Ahsrita Furman heeft de meeste wereldrecords gebroken, wel zevenhonderd. Eentje daarvan is: zo snel mogelijk een sinaasappel over 1 mijl met de neus voortduwen. Dit kreeg hij voor elkaar in 22 minuten en 41 seconden.

Ach, zo zou ik nog wel een hele tijd door kunnen gaan. Voor mij staat echter vast dat ‘Listopedia’ een geweldig leuk boek is en een aanwinst voor in je klas. Begin je met een nieuw onderwerp, dan kun je leerlingen eerst onderzoek laten doen in dit prachtige naslagwerk. Of je kunt het gebruiken bij quizzen of raadspelletjes. Maar het is ook gewoon een fijn boek voor leerlingen die graag lezen over allerhande feitjes, juist vanwege de toegankelijke stijl van het boek.

Zou ik een lijstje maken van mijn tien favoriete informatieve boeken, dan zou deze dikke pil daar zeker een plekje in weten te veroveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *