Recensie de c is voor celia
15+ Boeken Dagopening Familie Geloven in jezelf Pesten Vriendschap Young Adult

De C is voor Celia

Een van mijn favoriete Instagramaccounts is ‘demammavan’: een moeder van acht kinderen die haar huishouden op zo’n manier bestiert dat ik daar alleen maar met bewondering naar kan kijken. Iedere dag schoonmaken volgens een vast rooster, opvoeding aan de ene kant volgens een vast stramien, maar aan de andere kant met voldoende ruimte om vrijgelaten te worden: hier kan ik nog veel van leren als moeder van slechts een schamele drie kinderen. Over zo’n groot gezin hebben veel mensen een mening en die is niet altijd positief. Het is bijzonder om te zien wat sommige mensen voor nare reacties achterlaten op haar berichten. Ik kan me goed voorstellen dat veel van dat soort reacties je niet in de koude kleren gaan zitten.

In ‘ De C is voor Celia’ is Celia ook onderdeel van zo’n groot gezin: twaalf broers en zussen heeft ze. Haar ouders willen graag meedoen aan een realityserie om zo een mooi tijdsbeeld te krijgen van hun gezin. Vanaf het moment echter dat er bij Celia thuis gefilmd wordt, komt alles op scherp te staan. De makers zeggen wel dat ze de realiteit vast willen leggen, maar toch lijkt het alsof sommige dingen al van tevoren zijn vastgelegd. Hoe zal het er straks uit gaan zien bij de uiteindelijke uitzendingen van de serie?

Celia is een gevoelig meisje. Haar vrienden zijn al van school, haar zus op wie ze zo vertrouwt is net uit huis en zij moet zichzelf opnieuw zien uit te vinden. Dat ze niet weet wie ze kan vertrouwen, helpt daar niet bij. Vindt Jayden, de jongen op wie ze stapelverliefd is, haar echt leuk of wil hij alleen maar met haar omgaan, omdat ze in het middelpunt van de belangstelling staat? Zo worstelt Celia zich het hele boek door, tot het geheel uiteindelijk tot een uitbarsting komt. Als lezer voel je dat die bom op een gegeven moment gaat barsten en dat is spannend om naartoe te lezen. Heleen Blesgraaf doet dat knap. Het is lastig om het boek weg te leggen, omdat je zo graag wilt weten wat er precies staat te gebeuren.

Blesgraaf laat tevens zien hoe systemen in gezinnen kunnen ontstaan en hoe moeilijk het kan zijn deze te doorbreken. Celia is buddy van haar kleine broertje Manuel en is dus verantwoordelijk voor zijn verzorging. Haar ouders vinden dat het systeem moet werken, omdat het al jaren op die manier werkt, maar gaan daarbij voorbij aan gevoelens en gedragingen die niet vastliggen.

Ook wordt in deze Young Adult goed inzichtelijk gemaakt hoe schadelijk sociale media kan zijn. Mensen roepen van alles vanachter hun scherm zonder daarbij daadwerkelijk rekening te houden met de mensen die het aangaat. Celia en haar broer Barto, beiden op een bepaalde manier geframed door het televisieprogramma, moeten hun weg hierin zien te vinden en dat is helemaal niet makkelijk.

‘ De C is voor Celia’ is een vlot lezend verhaal waarin voldoende gebeurt om je van begin tot einde te boeien. De onderwerpen die aan bod komen: grote gezinnen en de impact daarvan op het klimaat, pestgedrag in het echte leven en op sociale media en voor jezelf durven opkomen zijn onderwerpen die grote groepen jongeren zullen aanspreken en tevens interessant genoeg zijn om te bespreken in de klas.


Schrijver: Heleen Blesgraaf
Uitgeverij: Moon


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *