De grote reis
Nog een paar weken en dan is het vakantie. Ik kijk er dit jaar naar uit om op vakantie te gaan met mijn gezin, maar een echte reiziger ben ik niet. Toen ik CMV studeerde, gingen we met ons jaar een week naar Berlijn. De hele week voelde ik me ellendig van heimwee. Een aantal jaar later ging ik met mijn werk op reis en ook daar wilde ik niets liever dan naar huis gaan. Tegenwoordig gaat dat wel wat beter, maar na één nacht weg van mijn gezin wil ik graag weer naar huis, ook al heb ik van tevoren gezegd zoveel zin te hebben in even wat tijd voor mezelf.
Daarom denk ik dat ik Rombout wel begrijp in het boek ‘De grote reis’. Rombout wil namelijk op vakantie en het liefst zo ver, ver, ver mogelijk weg! Enno is eigenlijk helemaal niet enthousiast, maar hij pakt wel alle spullen in, terwijl Rombout met al hun vrienden aan het bellen is over de aankomende reis (wat stiekem bij ons thuis ook zo is 😄). Eenmaal vertrokken heeft Rombout opeens heel wat minder praatjes. Hij mist thuis en komt niet verder dan het hek van hun eigen grond. Ze overnachten daar, maar Rombout blijft verschrikkelijk heimwee houden en weet niet hoe snel hij weer thuis moet komen. Bij Enno daarentegen is een klein reisvuurtje aangewakkerd. Plotseling wil hij supergraag op reis. Zouden Rombout en Enno er samen uit kunnen komen?
De verhalen van Boycott kenmerken zich telkens weer door de prachtige illustraties. Ook hier is iedere illustratie weer een kunstwerk waar je uren naar kunt kijken: wat een fijne kleuren en schitterende details! Maar ook het verhaal is mooi geschreven. Het gaat over vriendschap, over geven en nemen en ook over dat thuis is waar je met elkaar bent. In het boek wordt gesproken over een onzichtbaar draadje dat je verbindt aan je huis, maar ook aan elkaar en dat is een prachtige omschrijving van hoe het voelt: heimwee dat er alleen is als je zonder elkaar bent. Rombout en Enno begrijpen elkaar niet altijd door het verhaal heen, maar uiteindelijk zijn ze samen en dat is wat belangrijk is.
De personages in het boek zijn niet uitgesproken mens of dier of iets anders. Zonder het te benoemen zijn ze zoals ze zijn en dat is ontzettend krachtig. Het gaat namelijk in dit verhaal niet om wie je bent of wat je bent, maar om het samenzijn en je bij elkaar thuis voelen, waar dat ook moge zijn.
‘De grote reis’ is niet automatisch een makkelijk prentenboek. De verhaallijn kan voor kleuters nog wel wat ingewikkeld zijn en behoeft soms wat extra verduidelijking. Je kunt dit boek ook nog heel mooi inzetten in de wat hogere klassen in de onderbouw. Praat met elkaar over op reis gaan en over heimwee. Dit boek is een heel fijn boek om er bij te pakken zo vlak voor de vakantie begint!