Recensie de schelmenstreken van Reinaert de Vos
8+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Historisch

De schelmenstreken van Reinaert de Vos

Deze recensie schreef ik reeds in december 2021.

Voordat ik docent werd aan de pabo, gaf ik les op een middelbare school. Een van mijn favoriete onderdelen om les in te geven was literatuurgeschiedenis. Wat zijn er toch veel mooie verhalen. Wat te denken van ‘Karel ende Elegast’, ‘Beatrijs’ of ‘Mariken van Nieumeghen’. Mijn favoriet echter is ‘Reinaert de Vos’. Die Reinaert, een vos zo sluw en onbetrouwbaar, maar toch kun je niet anders dan genieten van zijn vossenstreken. Het boek ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’, bewerkt door Koos Meinderts is dan ook een boek dat ik direct na uitgave gelezen heb. En wat is het een prachtig boek. Ik kan niet wachten tot ik het voor mag lezen aan mijn zoon die, misschien niet geheel toevallig, Rein heet.

Het boek start met een waarschuwing: ‘het lezen van de schelmenstreken van Reinaert de Vos kan ernstige schade toebrengen aan de kinderziel.’ En ja, het verhaal begint gelijk al goed. Reinaert wordt ervan beschuldigd de vrouw van Isegrijn de Wolf onfris bepoteld en de dochter van Cantecleer de Haan vermoord te hebben. Maar toch: wat een prachtige taal is er in dit boek te vinden. De hoofdstukken hebben een bepaalde luchtigheid en humor in zich en dat zorgt ervoor dat je vlot door het verhaal heen gaat. Wat nog meer bijzonder is, is dat ieder hoofdstuk geïllustreerd is door een andere kinderboekillustrator. In iedere illustratie is de stijl van de illustratoren goed terug te zien, zeker als je het werk van hen een beetje kent.

Dit boek kun je heel erg goed inzetten in de bovenbouw. Koppel er een mooie les (of een serie lessen) literatuurgeschiedenis aan. Vertel over ‘Hebban olla vogala’, ga samen met de kinderen naar de website vogala.org en luister met hen naar het Nederlands van vroeger. Geef ze een stuk van de oorspronkelijke tekst van Reinaert en laat ze deze vertalen en bedenk vervolgens hoe de taal van de toekomst eruit zal zien. Praat met leerlingen over moraal: wat vind je van datgene wat Reinaert doet? Hoe zou je een link kunnen leggen met het heden? ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’ is een heel fijn boek om in te zetten in je klas.


Schrijver: Koos Meinderts
Illustrator: diverse illustratoren
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *