Recensie De Titanic en het raadsel van de Grote Omar
10+ Boeken Historisch Landen / reizen Vriendschap

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar

Ik zat in de brugklas en mijn ouders namen me mee naar een film die net nieuw was uitgekomen: de Titanic. Ik was verkocht. Wat een film en wat een verhaal. Alhoewel ik natuurlijk weg was van de hoofdrolspeler (de posters hingen overal op mijn kamer, zoals het een echte fangirl betaamt), was ik ook onder de indruk van die muzikanten die bleven spelen tot het einde nabij was (zo het verhaal gaat). Niet het lied van Celine Dion was ontzagwekkend, maar het lied ‘Nearer, My God, To Thee, in al zijn eenvoud. Het zorgde ervoor dat de film niet alleen een spektakel was, maar dat ik me op dat moment kon inleven in die mensen die daar werkelijk op die boot zaten. De angst, de kou en het verschrikkelijke verlies dat zoveel mensen hebben geleden daar.

Of het daadwerkelijk dit lied is dat is gespeeld, is nog maar de vraag, zo stellen Marlene Rebel en Lucinda Vos in het nawoord van hun boek ‘De Titanic en het raadsel van de grote Omar’. Het nawoord gaat niet alleen over dat onderdeel, maar over al het onderzoek dat zij gedaan hebben in aanloop naar het schrijven en vervolgens verschijnen van dit boek. En dat onderzoek is uitgebreid. Het zorgt er dan ook voor dat er een boek is verschenen dat indruk maakt en dat klopt. Geen losse eindjes, geen vraagstukken of onduidelijkheden, enkel het raadsel dat aan de orde komt in het boek zelf.

Eerst misschien dan maar wat vertellen over het boek. De twee hoofdpersonen zijn Cilia en Tom. Cilia waagt de oversteek samen met haar ouders en haar hondje Toto. Het beestje moet echter de reis doorbrengen in een hondenkennel en daar is Cilia het helemaal niet mee eens. Tom gaat mee als verstekeling op het schip waar zijn vader een baantje heeft gevonden. Eenmaal aan boord, verstopt in een sloep, vangt hij iets op over een groot en duur kunstwerk. Hij besluit daar iets mee te doen om op die manier indruk te maken op zijn vader. Dat kan echter alleen door in contact te komen met Cilia. Zou Toto hier een rol in kunnen spelen?

Wat een meeslepend verhaal heb ik gelezen. De korte hoofdstukken waarin er constant van perspectief wordt gewisseld dragen hieraan bij. Het zorgt ervoor dat er vaart blijft in het verhaal. Ook sterk in het verhaal vond ik de relatie tussen Cilia en Tom en hun ouders. Tom wil zo graag indruk maken op zijn vader, maar het lukt hem maar niet. En ook al groeit Cilia op in weelde, voor haar geldt hetzelfde. Alhoewel haar vader zachter van aard is, is de band die Cilia met haar moeder heeft ingewikkeld. Zonder erover te oordelen, is het een gegeven in het verhaal. Het is aan ons als lezers om hier iets over te vinden. En dat vind ik mooi.

Een beetje buikpijn had ik wel toen ik begon met lezen. Je weet namelijk al hoe het afloopt met de boot zelf: niet goed. Maar wat zal er gebeuren met Cilia en Tom? Overleven zij de reis? En overleven hun geliefden de reis ook? Het is een vraag waar uiteindelijk antwoord op komt, maar waar ik natuurlijk niets over kan zeggen. Dan moet je het boek eerst zelf maar lezen!

‘De Titanic en het raadsel van de grote Omar’ is het derde boek van Marlene Rebel en Lucinda Vos en bij ieder nieuw verhaal dat ik van hen lees word ik enthousiaster. Ze weten heel goed historische gebeurtenissen om te zetten in prachtige verhalen die toegankelijk geschreven zijn. Ik ben dan ook heel erg benieuwd waar hun volgende reis naar toe gaat en vanaf wanneer wij hiervan weer mogen meegenieten.


Schrijver: Marlene Rebel & Lucinda Vos
Illustrator: Sophie Pluim
Uitgeverij: Volt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *