Recensie BAM! Ik lees: Val niet in de vulkaan!
6+ Boeken Informatief Landen / reizen Leren lezen

BAM! Ik lees: Val niet in de vulkaan!

Al eerder schreef ik dat leren-lezenboekjes niet niveaugebonden zouden moeten zijn en wat mij betreft ook niet leeftijdsgebonden. Dat blijkt ook maar weer uit het boek ‘Val niet in de vulkaan’ van de serie ‘BAM! Ik lees’, waarover ik eerder ook vertelde. Het boek viel namelijk zo in de smaak bij mijn zoon van vier dat ik het wel vijf keer achter elkaar moest voorlezen.

Zodoende weet ik nu zelf ook alles over vulkanen. Al eerder waren we in Naturalis in de zaal ‘De Aarde’ geweest waar we van alles leerden over vulkanen en over lava. Maar dit boek heeft me nog meer geleerd. Namelijk dat je lava kunt vergelijken met poep. Ja, echt waar: koeienpoep en hondenpoep. En dat dat effect heeft op het stromen van die lava. Klinkt gek, maar als je het gelezen hebt is het eigenlijk heel logisch.

Marc ter Horst is dan ook de koning van het logisch uitleggen van soms wat ingewikkelde processen en dat laat hij ook weer zien in dit boek. In benaderbare taal weet hij een wereld rondom vulkanen neer te zetten waardoor kinderen en ook volwassenen die nog niet zoveel over dit onderwerp weten er opeens van alles over snappen.

De illustraties van Tom Schoonooghe zijn leuk om naar te kijken. Bijna lijkt het of de lava daadwerkelijk zo het boek uitstroomt en de afgebeelde personages lijken ook zomaar een beetje op kleine lavastroompjes. Het maakt het boek nog uitnodigender dan het al was.

De serie ‘BAM! Ik lees’ laat opnieuw zien hoe leuk leren lezen kan zijn en bedient hiermee een groep kinderen die niet altijd alleen maar fictie wil lezen, maar die zélf de wereld wil ontdekken. En dat lukt met deze boekjes. Er zijn er momenteel twaalf verschenen en ik kijk nu al uit naar alle delen die nog komen gaan. BAM! Wat ontzettend leuk is deze serie!


Schrijver: Marc ter Horst
Illustrator: Tom Schoonooghe
Uitgeverij: Volt


Lees ook:

BAM! Ik lees

BAM! Ik lees: Als je tekent kan alles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *