8+ Boeken Dagopening Familie Fantasie Jeugdboek

De trollen van Leif

‘De trollen van Leif’ vertelt het verhaal van twee Vikingskinderen: Ravna, een achtjarig meisje en Leif, haar grote broer. Hij is aangewezen als skald van het dorp, maar is daar helemaal niet geschikt voor. Daar komt nog eens bij dat hij constant praat over trollen. Ravna moet als alle sterke volwassenen gaan plunderen de verantwoordelijkheid dragen over het dorp. Ze verlangt naar een broer die haar hierbij kan helpen, maar op Leif hoeft ze zeker niet te rekenen.

Het boek is geschreven voor de wat jongere lezers en Pieter Koolwijk weet hen vanaf de eerste bladzijde al te vangen in het verhaal. Hij weet heel goed het harde van de Vikingcultuur in een toegankelijk verhaal te passen, waardoor het verhaal van het begin af aan zindert, maar geen moment te spannend is. De rotsvaste overtuiging van Leif dat trollen echt bestaan is ontroerend, maar tegelijkertijd voel je een bepaalde irritatie, zeker omdat het verhaal geschreven is vanuit het perspectief van Ravna, die allerlei gevoelens heeft bij haar niet zo heldhaftige broer.

Het verhaal bevat veel herhaling. Meerdere keren wordt duidelijk gemaakt dat Leif niet geliefd is. Alhoewel dat voor een volwassene misschien kan gaan vervelen, zie je bij het voorlezen dat het werkt. Kinderen reageren op het verhaal en leven mee met Ravna, maar ook zeker met Leif. Naarmate het verhaal vordert, word je echter als volwassene ook steeds nieuwsgieriger: zou Leif misschien toch gelijk hebben?

Pieter Koolwijk heeft dit boek opgedragen aan Linde Faas, die zijn eerdere werk ook illustreerde. Faas stelt nooit teleur en dat wordt hier nog maar eens bevestigd. Het kleurgebruik is schitterend en haar werk zit vol met prachtige details. De illustraties nemen je mee in het verhaal. Die ijzersterke combinatie van tekst en illustraties maakt van ‘De trollen van Leif’ is een speels en sprankelend geheel waar kinderen volop van zullen genieten.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *