De Wisselaar
Weet je wat ik zo leuk vind aan verhalen waarin de hoofdpersoon een speciale gave heeft? Ook al wéét ik dat het niet echt kan, toch blijf ik hopen dat het stiekem anders is. Want stel je nou voor dat ik een tovenaar ben zonder het te weten, dat ik opeens magische wezens in mijn achtertuin zou hebben of dat ik door middel van een heel bijzonder boek de wereld kan redden. Wat zou dat toch ontzettend geweldig zijn. In het boek ‘de Wisselaar’ maakte ik weer kennis met een heel leuke nieuwe gave: van leven kunnen wisselen met iemand anders. Uit de quiz die ik naderhand maakte op de website, kwam naar voren dat ik een echt goede Wisselaar zou zijn. Nu dus maar duimen dat ik ooit een keer gevraagd word…
Anders heeft het geluk uitgenodigd te worden. Hij kan zomaar een echte Wisselaar worden! Maar dan moet hij wel eerst de strijd aangaan met zijn concurrent Collin én moet hij leren op tijd te komen. Een echte Wisselaar worden is dus helemaal niet zo makkelijk. En dan mag hij het ook nog eens aan niemand vertellen. Dat is nog helemaal niet zo makkelijk. Hoe moet hij dit geheim houden voor zijn tweelingbroer Tomas?
Beoordeling
Het is onmogelijk om bij dit boek geen vergelijking te maken met soortgelijke boeken. In die boeken duurt het vaak wel een tot de helft van het verhaal tot de hoofdpersoon erachter komt dat hij of zij een gave heeft. In ‘de Wisselaar’ niet. Al in het eerste hoofdstuk wordt Anders uitgenodigd op het Wisselkantoor. Dat maakt het verhaal gelijk vanaf het begin al verrassend en verfrissend. Ik zat direct in het verhaal en wilde heel graag weten hoe het verhaal verder zou gaan.
Ook is Anders is een ontzettend leuke jongen. Hij voelt zich anders dan de rest. Hij is wat verlegen en komt altijd te laat. Echt zeker is hij niet van zichzelf, maar hij voelt dat dit, Wisselaar worden, hetgeen is waar hij helemaal voor wil gaan en die uiteindelijke vastberadenheid maakt hem nog leuker dan hij al is. Het boek is bij tijd en wijle echt spannend en de onzekerheid van Anders speelt best een grote rol. Ondanks die elementen voelt het verhaal de hele tijd positief en licht. Dat komt wellicht ook door de vlotte en open schrijfstijl van Maren Stoffels. Nergens staat een woord of een zin te veel. Het maakte dat ik het boek in een halve dag uitlas, tussen het voor de kinderen zorgen, boterhammen smeren en huis opruimen door. Ik deed dat alles met mijn neus in het boek, omdat ik er zoveel plezier in had.
Eerlijk gezegd was het al jaren geleden dat ik werk van Maren Stoffels gelezen had, maar door dit boek heeft zij mijn volle aandacht weer. En het leuke is dat er een tweede deel komt over de avonturen van Anders. Ik kan niet wachten!
‘De Wisselaar’ is een fijn en toegankelijk boek dat vlot leest. Leerlingen uit de bovenbouw zullen dit boek zeker kunnen waarderen en het met veel plezier lezen.