12+ Boeken Dagopening Jeugdboek Verlies Vriendschap

Patroon

Momenteel lees ik samen met Lot het gigantische boek ‘Eén enkele seconde’. Het is een schitterend kunstwerk waarin honderd personages worden weergegeven. Van iedereen wordt verteld wat die ene persoon precies in die ene seconde doet. Het deed me denken aan het boek ‘Patroon’ van Marco Kunst waarbij een gebeurtenis van maar één enkele seconde allesbepalend is.

Mylo, de hoofdpersoon van dit verhaal, heeft samen met zijn beste vriend Mees tijdens een onbezonnen moment een gevaarlijk experiment uitgevoerd. Het gevolg is dat Mees overlijdt en Mylo moet zien door te gaan. Hij voelt zich ontzettend schuldig en weet niet hoe hij verder moet. Uiteindelijk gaat hij samen met zijn opa op reis naar Amerika, om daar op zoek te gaan naar antwoorden. Die reis echter, is confronterend en heftig en legt verdriet nog verder bloot. De vraag is of Mylo die ene seconde en oude patronen bepalend laat zijn voor de rest van zijn leven of dat hij zich ervan los kan maken.

Beoordeling

Alhoewel het verhaal echt heftig is, had ik moeite me in te leven in het verhaal. Tijdens het lezen dacht ik erover na hoe dat kwam en ik denk vooral dat het kwam door de taal. Mylo’s taal is niet de mijne en daarom voelde ik er niet veel bij. Toch kan ik me wel heel goed voorstellen dat jongeren zich herkennen in de woorden die Marco Kunst heeft gekozen en dat het daardoor juist dichterbij hen staat. Naarmate het verhaal vordert, verandert Mylo en dat zie je terug in de schrijfstijl van Kunst. Het zorgde bij mij voor een grotere mate van betrokkenheid.

Ingenieus is hoe in het boek oude patronen worden blootgelegd door middel van het belangrijkste voorwerp in het verhaal: een patroon. Marco Kunst weet ontzettend mooi te omschrijven hoe een beslissing die slechts een enkele seconde duurt, generaties later nog effect kan hebben.

Naar het einde toe, ging ik steeds meer van het verhaal houden en ik was oprecht ontroerd door de woorden aan het einde van het verhaal. Ik zou er graag van alles over willen zeggen, maar dan geef ik te veel weg van het verhaal. ‘Patroon’ is een Young Adult waarin meer gelaagdheid komt naarmate je verder komt in het verhaal. Ondanks het heftige thema, is ‘Patroon’ een toegankelijk verhaal voor jongeren dat tot denken aanzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *