8+ Boeken Dagopening Jeugdboek Verlies Vriendschap

Een zwaluw in de winter

Sinds een poosje wonen er vluchtelingen in ons dorp. Het is mooi om te zien hoe er verbinding gezocht en gevonden wordt tussen de vluchtelingen en de vaste inwoners van het dorp. Iedere week zijn er vaste activiteiten, waaronder de woensdagmiddag waarop men met elkaar een wandeling maakt en in gesprek gaat met elkaar. Mijn broer, Joost-Jan, wandelt ook bijna iedere week mee en schreef naar aanleiding van zo’n trip een verhaal over de gesprekken die hij voerde.

In zijn stuk schrijft Joost-Jan onder meer het volgende:

‘Boze tongen beweren dat ze gelukszoekers zijn. Kansloze zakkenvullers die als een horde sprinkhanen onze zuur verdiende welvaartsstaat kaal komen vreten. De zoektocht naar geluk als een aanklacht, vaak geuit vanuit een materieel perspectief. Een mooi huis, een breedbeeldtelevisie en regelmatig op vakantie (…) Een man vertelt over zijn volk dat stelselmatig wordt uitgeroeid. Hij weet niet of zijn vader en moeder nog in leven zijn. Het was vluchten of gedwongen vechten in een krankzinnige oorlog. Geluk is niet materieel. Geluk is op een zonnige dag door een straat wandelen zonder het risico door een bom te worden weggevaagd. Geluk is veiligheid.’

Het zijn rake woorden die ontroeren en die de kern aangeven van waarom mensen moeten vluchten. Met die woorden nog vers in mijn hoofd las ik het boek ‘Een zwaluw in de winter’.

Freddy d’Angelo is eenzaam. Al honderd dagen heeft hij niemand gesproken. Hij moet op kerstavond een lading ijs bezorgen in Engeland en moet daarvoor langs Calais. Dat vindt hij altijd spannend: hij voelt de dreiging van mensen die op zoek zijn naar geluk, naar vrijheid. De eenzaamheid van Freddy is zo treffend en invoelend omschreven in dit boek. Ik voelde de wanhoop van het alleen zijn, het niemand hebben om alleen al een gesprek mee te voeren.

Terwijl Freddy op reis is, is Gloria de zwaluw ook op reis. Tegen de richting in, juist wég van de warmte, terwijl alle andere zwaluwen die warmte opzoeken. Maar Gloria voelt dat ze ergens anders moet zijn en volgt dat pad. Ook haar leven wordt zo fijngevoelig omschreven. Door de omschrijving van hoe Gloria is, snapte ik waarom ze tegen de stroom invloog.

Tot slot is er nog iemand die ook naar het noorden reist. Het is iemand die op zoek is naar een betere toekomst, op zoek naar veiligheid. Hun drie levens kruisen op kerstavond en dat zorgt voor een onvergetelijke gebeurtenis die een diepe indruk op mij achterliet.

‘Een zwaluw in de winter’ is een indringend verhaal dat gaat over eenzaamheid, over zoektochten naar veiligheid en over elkaar uiteindelijk vinden. Het vertelt ons over doorzetten en over hoe belangrijk het is om in verbinding te staan met anderen. Het is een verhaal dat met kerst verteld mag worden, maar ook zeker alle andere dagen van het jaar die we, gelukkig, in vrijheid mogen beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *