6+ Boeken Dagopening Fantasie Graphic novel Vriendschap

Gamehelden

Dat kinderen lezen steeds minder leuk gaan vinden, hoef ik hier niet te herhalen: helaas is het een gegeven. Gelukkig zijn er ontzettend veel initiatieven waarbij de inzet is dat kinderen weer zin krijgen in lezen. Zo slaan bijvoorbeeld CPNB, Oerrr en Minecraft deze Kinderboekenweek de handen ineen. Kinderen kunnen in het ontzettend populaire spel een waanzinnige boomhut bouwen. Het doel hiervan is om zo een zaadje bij kinderen te planten in de hoop dat ze lezen leuk gaan vinden. Toen ik dit weekend de twee eerste delen van ‘Gamehelden’ van Marcel van Driel las, moest ik weer aan bovenstaand bericht denken. Marcel van Driel weet namelijk zonder een echte game een fantastische (en ook waanzinnige) wereld neer te zetten waar je volgens mij als jonge lezer helemaal in wilt verdwijnen.

In ‘Gamehelden’ maken we kennis met Raff, Puck, Phileine en Manú. Met elkaar spelen ze de tofste games in GameCloud. Om een reuzenslang te kunnen verslaan, hebben ze Power Ups nodig die ze op wonderlijke wijze opeens krijgen. Het spel neemt echter een heel andere wending, waardoor alles anders is dan ze gewend zijn: ook in het echte leven hebben ze nu superkrachten en moeten ze superschurk De Leeuwin en alle monsters die zijn ontsnapt zien te verslaan.

Wat Marcel van Driel en Paco Vink hier hebben weten neer te zetten, vind ik ontzettend knap. ‘Gamehelden’ is namelijk een serie met vaart. Vanaf het begin af aan is het spannend en wil je weten hoe het verhaal afloopt. Het verhaal start met een spannende scene uit een game en laat je als lezer niet meer los. Toch is er ook voldoende ruimte om de hoofdpersonen te leren kennen. Dat lukt omdat (tot nu toe) ieder deel vanuit het perspectief van een andere hoofdpersoon vertelt. Leren we in deel één Raff vooral goed kennen, in deel twee leven we mee met Puck. Ook zijn de illustraties uitnodigend en er is een fijne afwisseling tussen de gewone tekst en de strips.

Hier thuis werden allebei de delen van ‘Gamehelden’ verslonden. Deel één was nog niet uit en mij werd al gesommeerd deel twee bij de bieb te regelen. Dit weekend las ik de boeken voor het eerst en ook ik had moeite ze weg te leggen (gelukkig hoefde dat ook bijna niet). Marcel van Driel schrijft in zijn nawoord dat deze boeken geen Griffel zullen winnen, maar dat hij wel hoopt de Kinderjury met deze serie te kunnen winnen. Ik snap waarom hij dat zegt. ‘Gamehelden’ is niet literair hoogstaand, het neemt je niet mee met mooie woorden, prachtige metaforen en diepzinnige thema’s. Maar het spreekt zeer zeker tot de verbeelding en kinderen die nog niet zoveel ervaring met lezen hebben of het gewoon niet zo leuk vinden, zouden zomaar eens van deze serie kunnen gaan houden. Het maakt dat lezen voor een bepaalde groep kinderen weer leuk kan worden en dat is superbelangrijk. 

De serie is dus een aanrader, net zoals het een aanrader is om kinderen op allerhande manieren te enthousiasmeren over kinderboeken en over lezen. Dus ga ook vooral in de klas lekker aan de slag met het idee van CPNB, OERR en Minecraft en houd op school een waanzinnige boomhut-challenge waarna je met elkaar het kinderboekenweekgeschenk leest en daarover met elkaar in gesprek gaat. Dan kan het zeker waanzinnig worden! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *