Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan
Als puber was ik vaak verliefd op het verliefd zijn. Niets liever dan mijn hart verliezen aan een jongen en vervolgens bedenken hoe het zou zijn om wat met elkaar te krijgen. Wat ik dan deed was goed in de gaten houden waar die persoon van hield: de muziek, de kleding, wel of niet roken, dat soort dingen en dan dezelfde interesse er in zien te krijgen. Dat kostte nooit zoveel moeite, want eenmaal mijn hart aan iemand verloren, vond ik alles geweldig aan die ene persoon, dus ook zijn muziek, zijn kleding en al het andere. Als het vervolgens lukte om verkering te krijgen met degene die ik op het oog had, duurde dat moment echter niet zo lang. Al na een poosje was ik het zat en bleek het verliefd zijn zelf veel leuker te zijn dan de daaropvolgende romance.
Ryan, de hoofdpersoon uit het boek ‘Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan’ is ook verliefd, op Rafaella. Daar dagdroomt hij dan ook heel wat mee weg. Hij heeft er alles voor over om met haar te kunnen praten. Maar dat is niet het enige waar hij mee zit. Zijn vader is namelijk weg van huis, al drieënveertig dagen, acht uur en zeventien minuten. Als een vader zo lang van huis is, moet hij wel ontdekkingsreiziger zijn. Dat kan niet anders. Logisch dus dat Ryan niet weet waar zijn vader uithangt. Even terug naar Rafaella, want hoewel Ryan heel graag met haar wil praten, durft hij dat niet. Daarom schakelt hij hulp in. Hij gaat langs bij professor Geurts die een expert is in vermommingstechnieken. Als Ryan weet waar Rafaella van houdt, zal het hem vast en zeker lukken om met haar in gesprek te komen. En zijn vader? Ryan onderschept een bericht van hem. Zou hij dan eindelijk weer naar huis komen?
Wat een bijzonder verhaal is dit verhaal van de hand van Pepijn Lievens. Werkelijkheid en fantasie lopen in elkaar over, zonder dat duidelijk is waar de grens soms ligt. Dat maakt het niet lastig om het verhaal te volgen, maar bij tijd en wijle zit je even met opgetrokken wenkbrauwen als het verhaal een kant opgaat die je niet had voorzien. Zo helpt professor Geurts Ryan om zich te vermommen als een balpen om zo meer informatie over Rafaella te kunnen vergaren. En dan niet een jongen met een balpenpak, maar nee, een échte balpen. Het perspectief van het verhaal blijft bij Ryan, maar wel als balpen. Hij maakt van alles mee en krijgt waardevolle informatie. Het is oprecht spannend om te lezen hoe hij zich redt in die hoedanigheid.
Tegelijkertijd is het verhaal heel erg realistisch: Ryans vader is weg en hij mist hem ontzettend. Zijn vader is zijn held en Ryan snapt er niks van. Dan is het ook een logische conclusie dat iemand tegen wie je zo opkijkt op een geheime missie is. Als lezer krijg je op de achtergrond andere signalen en ook Ryan voelt dat ergens wel aan, maar hij sluit zich daar voor af. Het zorgt voor een bepaalde frictie in het verhaal. Je weet dat er iets niet oké is, maar Ryan geeft je bijna de kans niet om daarover na te denken, omdat hij er zelf niet over na wil denken.
Je leeft in het verhaal echt mee met Ryan. Zijn doorzettingsvermogen is groot en hij toont heel veel lef, terwijl hij ook gewoon een gevoelige jongen is. En de relatie met zijn jongere broertje Vince is leuk om over te lezen. Ryan ergert zich aan de ene kant kapot aan Vince, maar aan de andere kant is hij heel zorgzaam en neemt hij de verantwoordelijkheid van zijn vader en moeder over op het moment dat ze op elkaar zijn aangewezen. Vince is echt een broertje, compleet met kak en poep. Dat maakt dat de ergernis die Ryan voelt voor heel wat kinderen herkenbaar is.
Al die tegenovergestelden in dit verhaal, maken het een bijzonder boek om te lezen. Soms is het echt humoristisch, maar op andere momenten weer bloedserieus. Ik had nog niet eerder werk van Pepijn Lievens gelezen, maar dit verhaal heeft me nieuwsgierig gemaakt naar wat hij eerder heeft geschreven. ‘Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan’ is een boek dat heel wat leerlingen in de klas zal kunnen bekoren, juist vanwege de absurditeit in combinatie met het realisme dat in dit boek naar voren komt.
Schrijver: Pepijn Lievens
Uitgeverij: Lannoo
Eén gedachte over “Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan”