Recensie prentenboeken maand augustus
4+ 6+ Boeken Dieren / natuur Familie Geloven in jezelf Prentenboek Vriendschap

Overzicht prentenboeken augustus

Ook in deze vakantiemaand heb ik weer vier pareltjes van prentenboeken gelezen die ik graag bij jullie onder de aandacht breng.

Ridder Uil

Wie droomde er als kind niet van grootse daden te verrichten? Of dat nu was als brandweerman, danseres of juffrouw, alles lag nog voor je open. Het uit laten komen van die grote droom is echter niet voor iedereen weggelegd. Uil is een van de gelukkigen: al heel zijn korte leven wil hij ridder worden. Op een dag gaat die droom in vervulling. Maar het zijn van een ridder is geen sinecure. Uil is echter voor geen gat te vangen en weet zijn taak met succes te volbrengen. ‘Ridder Uil’ is een ontzettend lief en grappig boek dat je leert altijd je droom te volgen én te geloven in jezelf. Alhoewel het omslag niet gelijk mijn interesse trok, was ik gelijk verkocht bij de illustraties aan de binnenzijde. De afbeelding waarop moeder haar vleugels ongelovig voor haar mond slaat en grote ogen opzet op het moment dat ze te horen krijgt dat zoonlief naar de Ridderschool mag, is onbetaalbaar. Ook bij de kinderen is ‘Ridder Uil’ een hit. Keer op keer mag ik vertellen hoe dat dappere, kleine en pientere uiltje erin slaagt het grote en spannende te temmen. Wat een geweldig prentenboek.

 • Schrijver en illustrator: Christopher Denise
 • Vertaler: Johanna Rijnbergen
 • Uitgeverij: Lemniscaat

Mevrouw Kiosk

Olga is vergroeid met haar kiosk, letterlijk: ze werkt er al zo lang dat ze er niet meer uit kan. Net als Ridder Uil droomt ook Olga. Zij droomt van verre reizen en een zonsondergang aan zee. Maar dat is lastig als je niet uit je kiosk kan. Op een dag gebeurt er echter iets waardoor alles op zijn kop komt te staan en alles verandert voor Olga. ‘Mevrouw Kiosk’ is een lust voor het oog met de fijne details die op de illustraties staan weergegeven en het prachtige en veelzijdige kleurgebruik. Aan alles is gedacht, want waar moet Olga in hemelsnaam naar de wc als je in zo’n kleine kiosk opgesloten zit? De oplettende kijker heeft de oplossing al snel weten te vinden. De hulpeloosheid van Olga op het moment dat het misgaat is ontroerend, maar dat is slechts van korte duur. Uiteindelijk weet Olga er namelijk het beste van alles uit te halen. ‘Mevrouw Kiosk’ is een hartverwarmend verhaal en Olga heeft mijn hart gestolen.

 • Schrijver en illustrator: Anete Melece
 • Vertaler: Edward van de Vendel
 • Uitgeverij: Lannoo

Frank en Bert op de fiets

Leren fietsen is niet gemakkelijk en behoeft de nodige aandacht. Als ouder kan het zelfs wel eens uitzichtloos lijken: hoe gaat ons kind ooit leren fietsen? Nou, in ‘Frank en Bert op de fiets’ wordt er ook naarstig gezocht naar een oplossing voor dat probleem. Het hilarische duo Frank en Bert spelen in dit tweede deel geen verstoppertje, maar ze stappen op de fiets. Althans: Frank fietst en Bert probeert het. Tijdens zijn afgelegde slingerroute laat hij een spoor van pijn en vernieling achter zich. Frank geeft echter niet op en vindt de ideale oplossing voor het fietsprobleem. De wijze les van dit verhaal? Samen sta je sterk! Frank en Bert zijn sterk neergezette karikaturen die elkaar naar een hoger niveau weten te tillen. Soms kunnen sterk vergrote persoonlijke eigenschappen van personages er te dik bovenop liggen, maar dat is hier geenszins het geval. Ook van dit deel heb ik weer genoten. Geef mij nog maar tien delen van Frank en Bert die samen op avontuur gaan.

 • Schrijver en illustrator: Chris Naylor-Ballesteros
 • Vertaler: J.H. Gever
 • Uitgeverij: Gottmer

De muis met het open huis

Een prentenboek met goede illustraties is als een klein cadeautje dat je iedere keer opnieuw mag uitpakken. En dat cadeautje gaat ook nooit vervelen. Het is geen straf om keer op keer naar de illustraties te kijken en het verhaal dat erbij hoort te vertellen. Alhoewel het omslag van ‘De muis met het open huis’ gewoon mooi is, is de inhoud van het boek zelf verrassend mooi. Fijne kleuren en zo veel lieve dieren om te aanschouwen. Het leukste ervan is nog dat de personages die een rol spelen in het boek op de pagina’s geplakt lijken te zijn. Het zorgt ervoor dat ik telkens met mijn vingers over de pagina’s heenga om te kijken of ik me toch niet vergis. Ook het verhaal is lief: een muis torst zijn huis mee en plaatst het ergens op een heuvel. Hij voelt dat dat de plek is waar hij nodig is. En ja: zodra het huis staat, komen de dieren het verhaal binnengelopen. Een kikker is moe en moet rusten, een kat heeft verschrikkelijke trek en de egels moeten schuilen voor de regen. Iedereen is welkom in het huis van muis. Als er op het laatst wel een heel groot dier om hulp komt vragen, zijn de andere dieren daar toch wel van geschrokken. Muis echter niet: zijn huis is er voor iedereen, van klein tot groot. Een mooie boodschap: iedereen is welkom en er is ruimte voor eender wie hulp nodig heeft. ‘De muis met het open huis’ is een prentenboek dat het hart verwarmt.

 • Schrijver: Jonathan Stutzman
 • Illustrator: Isabelle Arsenault
 • Vertaler: Nicolette Hoekmeijer
 • Uitgeverij: Boycott Books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *