7+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Informatief

Het eigenwijze huisdierenboek

Mijn opa en oma woonden vroeger bij ons op het erf. Mijn opa hield veel van dieren er liep dus ook altijd van alles rond. Zo was er een kalfje waar ik vaak mee knuffelde, aten we beschuit met muisjes als er lammetjes werden geboren en liepen de kippen vaak achter ons aan in de hoop onze restjes van het avondeten op te mogen eten. Al leefden al die dieren niet bij ons ín huis, toch voelden ze aan als huisdieren, omdat ik zo vertrouwd met ze was.

Gelukkig neemt Marc ter Horst in ‘Het eigenwijze huisdierenboek’ de term huisdier ook niet al te serieus. Ook dieren die ongemerkt of ongewild in je huis leven of dieren met een huisje worden niet overgeslagen in dit boek waarin vijftig dieren besproken worden.

De afgelopen weken las ik Lot iedere avond voor uit dit fijne boek en iedere avond leerden we bij, werden we verrast of moesten we lachen om de bijzondere verhalen die verteld werden door Marc ter Horst. Op geen enkele manier herhaalt hij zichzelf bij het bespreken van al die verschillende dieren. Ieder dier krijgt zijn/haar/hen eigen podium waarbij zelfs de stijl van de verhalen afwisselend is.

Ter Horst verdeelt de dieren in in verschillende categorieën die verrassend en vernieuwend zijn en je nieuwsgierig maken naar wat er nog meer komt. Ik genoot het meest van de beroemde huisdieren, omdat daar de verhalenverteller die Marc ter Horst is nog duidelijker naar voren komt dan in andere hoofdstukken. In dit boek word je niet alleen geïnformeerd, maar je krijgt ook wijze lessen mee: dieren zijn er niet om jou te vermaken. Met het hebben van een huisdier komt een grote verantwoordelijkheid die serieus genomen moet worden.

Ik wil ook zeker de illustraties van Tom Schoonooghe niet onbenoemd laten. Door de kleurrijke en vriendelijke afbeeldingen komen de dieren die beschreven worden echt tot leven. Het zorgt ervoor dat je nog meer voeling krijgt met al die wonderlijke schepsels. Mijn favoriet is de paginavullende illustratie van Wojtek de beer. Hij valt op, omdat de stijl anders voelt dan bij alle andere prenten.

‘Het eigenwijze huisdierenboek’ is een speels boek voor leerlingen vanaf de middenbouw dat volop informatie geeft over heel veel verschillende dieren. Wat een fijn naslagwerk om in je klas te hebben en om het te gebruiken bij verschillende thema’s. Daarnaast is dit informatieve boek een ideaal voorleesboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *