6+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Verhalenbundel Vriendschap

Het geluk van Schildpad

”Is dit geluk?’ vraagt hij.
Even is Das stil.
‘Is geluk niet iets groots?’
antwoordt hij dan.
‘Iets machtigs?
Iets heel erg prachtigs?’

‘Welnee,’ klinkt een stem.
Het is karper. Hij zwenkt en draait.
En wappert met zijn staart.
‘Geluk zit overal,’ zegt hij.
‘Waar je maar wilt.”

Achter ons huis hebben we een groot grasveld met bomen. Nu het feestweek is in ons dorp staan er op dat veld allemaal kinderspelletjes. Iedere dag steken we ons straatje even over om op het veldje te picknicken. We drinken wat, eten wat en daarna gaan de kinderen spelen, terwijl ik een beetje aan het rondkijken ben. Op zulke momenten overkomt het me dan zomaar, zonder dat ik er moeite voor hoef te doen: geluk. Vaak is het niet meer dan een kortstondig gevoel waarin ik voel dat er niets meer nodig is dan dit. En net zo snel als het opkomt gaat het ook weer weg, terwijl ik er nog even van nageniet.

Schildpad uit het boek ‘Het geluk van schildpad’ ervaart dat ook zo. In dit schitterende boek leert Schildpad om te gaan met allerhande emoties. Hoe voelt het als je complimentjes geeft en ontvangt? Wat doe je als je iemand heel erg leuk vindt? Hoe heb je nu eigenlijk haast en hoe is het om op reis te gaan?

In zeven verhalen worden we meegenomen in de gedachtewereld van Schildpad en dat is een schitterende wereld om in te mogen verblijven. Wij leren Schildpad kennen en Schildpad leert zichzelf steeds beter kennen. De taal van @tinyfisscher is zacht, poëtisch en tegelijkertijd helder. De illustraties van @barbaradewolf zijn speels en lief en weten de aanwezige emoties goed weer te geven. Mijn favoriet is die van Schildpad die een knalrode kop krijgt na het ontvangen van een compliment. Schitterend.

‘Het geluk van Schildpad’ kan kinderen op weg helpen bij gedachten, gevoelens en emoties die ze voelen, maar niet goed weten te benoemen. Lees het boek met elkaar, geef elkaar na afloop complimentjes of laat ze benoemen wanneer zij zich gelukkig voelen. Deze schitterende bundel is mijns inziens een terechte winnaar van een Zilveren Griffel.

Tot slot nog één punt van aandacht. Soms vragen mensen of ik in mijn recensies zo nu en dan niet wat kritischer zou moeten zijn. Hierbij dan mijn grote punt van kritiek op dit boek: het had veel dikker moeten zijn en uit nog meer verhalen moeten bestaan. Het boek was veel te snel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *