8+ Boeken Dagopening Fantasie Jeugdboek Vriendschap

Het grote leven van kleine Fons

Toen ik 25 jaar was, besloot ik de opleiding tot docent Nederlands te gaan volgen. Daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Het dagelijks bezig zijn met taal heeft mijn wereld rijker gemaakt. Dat ik dat mag uitdragen, met anderen mag delen, dat vind ik alleen maar heel erg fijn. Taal kan van alles teweegbrengen. Het kan een wapen zijn, maar ook poëzie. Het kan je raken, aan het lachen maken of je in verwarring brengen. Ook in boeken wordt er soms zo met taal gespeeld, dat het van alles met je doet.

Zo ook in de boeken van Henry Lloyd oftewel Daan Remmerts de Vries. Deze zin: ‘Fons had een bergbeek van verlangen door zich heen voelen stromen; zó zou hij zijn bestaan gaan invullen: ijzersterk, onverschrokken en zonder een moment van twijfel.’ Die metafoor: ‘een bergbeek van verlangen’ is zo krachtig. Je snapt gelijk hoe gigantisch groot dat verlangen van die kleine Fons is.

En óf kleine Fons in het boek ‘Het grote leven van kleine Fons’ ergens naar verlangt. Fons is, zoals zijn naam al zegt, klein van stuk, maar hij wil groots zijn. Hij wil heldendaden verrichten en oefent daar keihard voor. Als hij zestien is, trekt Fons dan eindelijk de wijde wereld in. Mensen lachen hem uit, maar Fons laat iedereen versteld doen staan. Onverslaanbaar is hij! Tot hij zijn grootste tegenstander ooit ontmoet: de heks Tara.

Al eerder verschenen er twee boeken van Henry Lloyd en beide keren was ik onder de indruk. Zo ook deze keer. Lloyd weet een sprookjesachtig decor samen te brengen met een bepaalde nuchterheid die zorgen dat behoorlijk zware thema’s toch heel luchtig worden behandeld. Ook al lees je over pratende eenhoorns en een dwerg met twee hoofden, tóch heb je na afloop iets meegekregen, heb je stof tot nadenken en ben je ontroerd door het prachtige verhaal dat je hebt gelezen.

Henry Lloyd is een ware taalkunstenaar. Ik zou dit hele stuk vol willen zetten met citaten uit zijn boek. Geweldig zijn de stukken waarin Fons zijn tegenstanders verslaat en hen vervolgens toespreekt. Ellenlange preken waar maar geen einde aan lijkt te komen die schurken tot wanhoop drijft, zelfs zo erg dat ze zichzelf pijnigen zodat het gezwets van Fons stopt.

‘Het grote leven van kleine Fons’ laat zien wat iemand daadwerkelijk tot een held maakt. Ik leerde, voelde en genoot en ik kan niet wachten tot er nieuw werk van Henry Lloyd verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *