4+ Boeken Dieren / natuur Informatief Prentenboek

Scheten uit de schoorsteen

Bij ons thuis proberen we zo duurzaam mogelijk te leven. Met kinderen in huis is dat wel eens een uitdaging. Zo wordt met enige regelmaat vergeten de lichten uit te doen, blijven in de winter de deuren nog wel eens openstaan en staan de kinderen graag heel lang onder de douche. We proberen ze bewust te maken van het belang van duurzaam leven, maar het is niet altijd even makkelijk om uit te leggen. Gelukkig zijn er boeken die bij kunnen dragen aan die bewustwording bij kinderen.

‘Scheten uit de schoorsteen’ van Marc ter Horst en Yoko Heiligers is zo’n boek. Op een heel toegankelijke manier wordt beschreven hoe klimaatverandering ontstaat, wat het effect ervan is en welke oplossingen er al gevonden zijn om dit grote probleem tegen te gaan.

Op zijn website geeft Marc ter Horst aan niet zoveel met schrijven over scheten te hebben, maar er nu bewust voor gekozen te hebben omdat het de klimaatverandering voor kinderen inzichtelijk maakt. En dat doet het ook. De scheetjes die vervolgens een deken vormen waar de zon onder blijft hangen is een ijzersterke metafoor voor kinderen. Hierdoor begrijpen ze direct wat het effect is van al die ‘scheten’.

Wat fijn is aan dit boek is dat het niet alleen blijft hangen bij de oorzaak en het probleem, maar ook ingaat op de vele oplossingen die er al zijn. Dat betekent echter niet dat de opwarming van de aarde snel voorbij zal zijn. Ook met al die razendknappe innovaties zal het nog jaren duren. Marc ter Horst schrijft hoopvol, maar is ook realistisch. Dit is wat het is, maar samen kunnen we verandering bewerkstelligen.

Dat samen is mooi terug te zien in een van de illustraties van Yoko Heiligers. Met elkaar wordt de deken opgerold. Het is een prachtig en ijzersterk beeld dat wordt weergegeven in dit boek. Ook de andere illustraties zijn duidelijk en toegankelijk. Het nodigt kinderen uit om verder op onderzoek te gaan.

‘Scheten uit de schoorsteen’ is een fijn informatief prentenboek voor kleuters, maar ook voor veel ouders en leerkrachten die wel wat hulp kunnen gebruiken om de klimaatverandering zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Eén gedachte over “Scheten uit de schoorsteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *