Loki
Als lezer ben ik met enige regelmaat uit mijn comfortzone gekomen door boeken te lezen die ik in eerste instantie niet snel zelf gekozen zou hebben. Soms leverde dat veel op, zoals dat schitterende verhaal ‘Het fregatschip Johanna Maria’ en soms las ik een boek met hangen en wurgen uit. ‘Camera obscura’ was bijvoorbeeld zo’n boek waar maar geen einde aan leek te komen. Er is ook een bepaald soort kinderboek dat ik niet zo snel pak en makkelijk lees. Boeken zoals ‘De waanzinnige boomhut’ zijn ontzettend populair bij kinderen, maar ik word er zelf altijd onrustig van. Ik kan het verhaal eerlijk gezegd ook niet zo goed volgen, omdat er zoveel gebeurt. Om die reden ga ik boeken die daar enigszins op lijken ook altijd een beetje uit de weg en eigenlijk is dat niet goed, omdat ik daarmee een heel populair genre buitensluit.
Daarom wilde ik het weer eens proberen met, in mijn ogen, zo’n soort boek. Dat boek werd ‘Loki, hoe word je een goede god?’ Ik vind de Loki uit de Marvelfilms namelijk heel erg leuk (en slecht, dat ook natuurlijk). Daarnaast houd ik van verhalen over goden én was dit boek een internationale bestseller waarvan al meer dan 100.000 boeken verkocht zijn. Redenen genoeg om het boek te gaan lezen.
In dit boek wordt Loki samen met zijn broer, Thor, naar de aarde verbannen. Op aarde moet hij goede daden verrichten om te voorkomen dat hij eeuwig gemarteld zal worden door slangen. Eenmaal op aarde blijkt een goed persoon zijn nog helemaal niet zo makkelijk voor Loki, die immers door en door slecht is. Zal het hem lukken om uiteindelijk te kiezen voor het goede of is dit alles een hopeloze zaak en kan hij zeker zijn van een enkeltje richting eeuwigdurende marteling?
Ik moet zeggen dat het boek helemaal niet tegenviel. Integendeel zelfs. Er zitten best veel grappige momenten in het boek, zoals het stuk waarin Thor naar een doe-het-zelfzaak gaat om hamers te bekijken die in Loki’s ogen allemaal op elkaar lijken. De vaak aanwezige scheetgrappen deden me wat minder, maar ik kan me voorstellen dat kinderen dit erg grappig vinden. Ook de tegenzin die Loki voelt bij het naar school gaan, zal voor veel leerlingen herkenbaar zijn.
Wat ik vooral leuk vond aan het boek zijn de vele verwijzingen naar de mythologische verhalen over Loki, zoals het verhaal dat Loki als merrie een achtbenig paard op de wereld zette. Het maakte dat ik nieuwsgierig werd naar die verhalen en ze ging opzoeken. Die verwijzingen zijn ook mooie opstapjes voor jou als docent om je samen met de leerlingen verder te verdiepen in de mythologie. Welke goden zijn er allemaal en wat zijn hun onderlinge verhoudingen? Voldoende stof om je een paar weken mee bezig te houden.
‘Loki, hoe word je een goede god’ is een vermakelijk boek met ook nog een soort van wijze les aan het einde. Het is toegankelijk geschreven en ik bleef tot het einde nieuwsgierig naar de afloop. Kinderen zullen van dit boek houden vanwege het vleugje rebellie en de lekkere flauwe grapjes die erin zitten.