Recensie het handboek van vergeten vaardigheden boycott books
8+ Boeken Dieren / natuur Informatief

Het handboek van vergeten vaardigheden

Al enige tijd ligt mijn favoriete broek ongedragen in mijn kast. Dat heeft te maken met een heel simpel iets, of nou ja, zo simpel vind ik het niet. De knoop valt namelijk telkens van die broek af. Het is een nogal zware knoop en die laat dus makkelijk los. Maar ik kan geen knopen vastmaken aan broeken. Of: ik denk dat ik het niet kan. Ik ben hiervoor al een paar keer bij mijn moeder langs geweest met die broek en telkens heeft ze heel geduldig de knoop erop gezet. Maar nu durf ik niet meer. Nog een keer langs bij mama om wéér te vragen of ze die handeling wil verrichten. En ik durf er ook niet mee langs bij de kleermaker. Wie gaat daar nu heen om een knoop op een broek te laten naaien? Nee, de enige oplossing is dat ik zelf aan de slag ga. Alleen heb ik dat nog nooit gedaan en stel ik het om die reden ook uit.

Onlangs ontving ik echter een boek, waardoor ik nu helemaal zeker weet dat ik het zelf moet gaan doen. Dat boek heet ‘Het handboek van vergeten vaardigheden’ en vanaf pagina 32 staat er stap voor stap uitgelegd hoe ik een knoop kan aanzetten. Er staat zelfs hoe ik een draad door een naald moet steken en welke mogelijke knopen ik allemaal kan kiezen. Het is niet de enige vaardigheid die in dit boek wordt uitgelegd. Zo leer je ook hoe je tomaten kunt kweken, een band moet plakken, een bedankbriefje kan schrijven, een quilt kan maken en nog vele andere vergeten vaardigheden die je allemaal kunt uitvoeren in plaats van op een scherm te turen of een boek te lezen.

Bij ontvangst voelde ik me wel een beetje een oud moedertje toen ik aan mijn kinderen liet zien welke vergeten vaardigheden ik nog kende van toen ik jong was. Niet dat ik er toen zoveel uitvoerde, nee, ook als kind wist ik het werk waar ik niet zo goed in was al uit te besteden. Maar toch voelde ik een soort weemoed gedurende het lezen van het boek. Het bracht me terug naar de tijd waarin ik heksensoep maakte in de tuin en paardenbloemen splitste en in water legde om de mooiste krullen in de steeltjes te krijgen. Kortom, de tijd waarin de dagen wat langzamer leken te gaan en er meer ruimte was voor dit soort bezigheden.

Omdat iedere vaardigheid stap voor stap wordt uitgelegd is het geheel overzichtelijk. Iedereen die dit leest, heeft het idee dat ‘ie het ook daadwerkelijk kan uitvoeren. Heb je nog nooit een sok gestopt? Geen probleem, alles wat moet gebeuren staat in het boek vermeld. Natuurlijk kun jij een sok stoppen!

Het leuke aan dit boek is dat iedere vaardigheid wordt ingeleid met een klein stukje geschiedenis. Zo kom je onder meer te weten dat de eerste omeletten werden gebakken in het oude Perzië en dat de naam ‘Omelet’ voor het eerst werd gebruikt in de zeventiende eeuw in een Frans artikel over koken. En wist je bijvoorbeeld dat quilts (de lapjesdekens) al in de middeleeuwen werden gemaakt en dat dat familie-erfstukken werden?

Wat bijdraagt aan het nostalgische gevoel als je dit boek leest, zijn de illustraties van Chris Duriez. Zijn stijl past zo goed bij het thema en de sfeer van dit boek, dat je je gedurende het lezen op een warme winteravond voor een knapperend haardvuur waant, terwijl een van je ouders sokken aan het stoppen is en de ander in de keuken een heerlijke taart staat te bakken.

‘Het handboek van vergeten vaardigheden’ is een fijn boek dat je uitnodigt om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Ook ik ontkom er denk ik niet aan om binnenkort die broek uit de kast te pakken en die knoop nu eens eindelijk aan te naaien. Als ik er daadwerkelijk aan toegekomen ben, dan zal ik dat met jullie delen. Beloofd!  


Schrijver: Natalie Crowle & Elaine Batiste
Illustrator: Chris Duriez
Uitgeverij: Boycott Books

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *