Het huis van Hopper
In het boek ‘Het huis van Hopper’ van Yvonne Jagtenberg krijgen we een inkijkje in de huizen van twintig beroemde kunstenaars. De lezer wordt welkom geheten en krijgt de unieke kans om even binnen te kijken. Als het bevalt kun je blijven, zolang je maar wilt. Vind je het niks? Dan kun je snel weer gaan, door naar het huis van de volgende kunstenaar. De huizen hebben geen deuren, dus je kunt gewoon binnen komen vallen. Yvonne Jagtenberg vertelt op de pagina’s zelf kort iets over de kunstenaar. Achterin het boek staat wat meer informatie, zodat we hen en hun werk iets beter leren kennen.
Door dit boek kun je eindeloos blijven bladeren. Er is zo ontzettend veel te zien en te beleven. Bij sommige kunstenaars voelde ik de zwaarte van de pagina’s afspatten, maar van andere huizen werd ik vrolijk of gewoon ontzettend nieuwsgierig. Zo zou ik wel eens een kopje thee willen drinken met Meret Oppenheim, die thee serveerde in een kop en schotel van bont. Maar ook het bevreemdende werk van Paula Rego weet me mateloos te fascineren. Met weinig woorden en veel beeld weet Yvonne Jagtenberg haarfijn weer te geven waar de verschillende artiesten voor staan.
‘Het huis van Hopper’ is echt een fantastisch boek om in te zetten in de klas, onder- én bovenbouw. Het nodigt uit tot het voeren van een gesprek. Wat zie je in het huis? Wat voel je daarbij? Wat maakt het bij je los? Wat vind je ervan? Dit kan klassikaal, maar ook in groepen. In de onderbouw kun je leerlingen vragen hun eigen huis te maken: hoe ziet jouw huis eruit? Wat mag er echt niet ontbreken? Waardoor kan ik hier jouw huis in herkennen?
In de bovenbouw kun je natuurlijk dezelfde opdracht uitvoeren, maar je kan leerlingen ook vragen zich te verdiepen in een kunstenaar die niet in dit boek staat. Vraag hen om een huis te maken bij bijvoorbeeld een schilder, een beeldhouwer of een fotograaf die hun interesse heeft. Hiervoor moeten ze informatie verzamelen over de kunstenaar, werk van diegene bekijken en nadenken over de gedachten achter het werk. In beeld kunnen zij het huis weergeven en in schrift kunnen ze achtergrondinformatie geven. Een prachtige combinatie van vakintegratie.
Na het zien van het indrukwekkende kunstwerk ‘The Boy’ van Ron Mueck in het Aarhus Kunstmuseum zou ik wel willen proberen zijn huis in te richten. De mens staat centraal in zijn werk, waarbij we hen op hun kwetsbaarst zien. Zoek zijn werk maar eens op, het is schitterend, ontzettend realistisch, maar tegelijkertijd ook weer helemaal niet. Aangezien ik niet zo’n goede illustrator ben als Yvonne Jagtenberg, hoop ik stiekem op een vervolg van ‘Het huis van Hopper’. Dit keer graag een flatgebouw vol met kunstenaars, zodat ik kan blijven kijken.