10+ Boeken Dagopening Geloven in jezelf Jeugdboek Landen / reizen Vriendschap

Het touw en de waarheid

In stilte hadden ze de troep opgeruimd, de schade gerepareerd, en ze waren zwijgend doorgegaan met leven. Door de woorden uit te bannen, hadden ze het verleden de mond gesnoerd. Zo had het tenminste geleken. Maar zoals Krayke eeuwen afwachtte in de diepte van de zee, zo hadden de herinneringen hun kans afgewacht in de diepte van grootmoeders en Kyra’s ziel.

25 jaar was ik en het leek of ik alles onder controle had. Een lief, een eigen huis en net begonnen aan een nieuwe opleiding. Maar iedere dag stond ik onder de douche het kleinste restje energie uit me te persen om een nieuwe dag door te kunnen komen. Het ging niet meer. Ik zocht hulp, maar zei tegelijkertijd dat alles oké was met me. Dat dingen uit het verleden verwerkt waren en dat ik eigenlijk niet wist waarom ik hier was. Maar de mevrouw met wie ik sprak prikte daar dwars doorheen en gaf me de hulp die ik zo hard nodig had, maar al jaren negeerde.

Vanaf toen leerde ik omgaan met dingen uit het verleden die ik al die tijd vakkundig had weggestopt. Niet een rechte baan omhoog, maar een pad met kronkels, soms toppen en regelmatig diepe dalen.

Als je een recensie zou kunnen schrijven over één fragment uit een boek, zou het zijn over bovenstaand fragment. Een fragment dat precies omschrijft wat ik jarenlang heb gevoeld: alles wegstoppen, niet over denken en al helemaal niet over praten. Ik begrijp Kyra helemaal. Want Kyra, uit het boek ‘Het touw en de waarheid’ is eenzaam. Weliswaar woont ze op een kleurig eiland, sinds haar grootmoeder is overleden woont ze daar helemaal alleen. En al sprak ze nooit met haar grootmoeder, toch konden zij woordeloos en in liefde met elkaar communiceren.

Op een heel wat minder kleurige plek woont Ylan. Een jongen in een klooster die dag in, dag uit in een boek op zoek moet gaan naar de waarheid. Alle monniken daar zoeken er al jaren tevergeefs naar, naar die waarheid. Ylans wereld bestaat uit woorden en daar kan hij niet langer tegen. Hij en Kyra besluiten tegelijkertijd, maar afzonderlijk van elkaar, het roer om te gooien.

Het is lastig te omschrijven wat het gevoel is bij dit verhaal. Ook al begint het boek aan het begin, toch voelt het voor mij alsof ik in het midden van iets zomaar kom binnenvallen. In twee levens die al een eindje op gang zijn, maar waarvan de eigenaars van die levens niet gelukkig zijn. Zoekende, maar niet wetende hoe of wat of waarheen. Het zijn personages zonder duidelijk begin en zonder eind. Ze zijn. Dat maakt het verhaal wellicht wat ingewikkeld, maar tegelijkertijd intrigeert het me mateloos. Het zorgt ervoor dat ik verder wil lezen om te kijken welke richting hun leven op gaat.  

Marco Kunst zorgt ervoor dat het verhaal zich in prachtige, poëtische taal verder ontwikkelt. Zo staan de zinnen vol met alliteraties en is de beeldspraak rijkelijk aanwezig. Bij heel veel zinnen en gebeurtenissen dacht ik dan ook: wat is de gedachte hierachter, waar gaat het heen? Zoals Ylan op zoek is naar de waarheid, zo zoek ik als lezer mee.

En binnen dat spel met taal is er nog een prachtige aanvulling, een verrijking: de illustraties van Jeska Verstegen die het verhaal naar een hoger niveau weten te krijgen. Wat weet zij de tegenstellingen goed neer te zetten. Het kleurrijke leven van Kyra ten opzichte van de letterlijke donkerte waarin Ylan zich bevindt. Maar ook binnen alle kleurenpracht weet zij de eenzaamheid heel goed te vangen. Tekst en de illustraties kunnen niet zonder elkaar bestaan.

‘Het touw en de waarheid’ is geen lichtzinnig boek en zal ook niet direct iedere jonge lezer bij de lurven weten te pakken. Maar de jongeren die wél door weten te zetten, zullen kennismaken met een verhaal dat verwarmt, dat hoop geeft en misschien wel een blik geeft op die waarheid waar Ylan zo hardnekkig naar op zoek is geweest. De antwoorden worden niet in hapklare brokken geserveerd in dit boek, maar onderin je buik voel je dat er iets gebeurt, daadwerkelijk in gang wordt gezet. Het laat in ieder geval niet los.

Ik denk nu dat ik weet wat Marco Kunst bedoeld heeft met de waarheid, maar zeker weten doe ik het eigenlijk ook nog niet. En dat is ook het mooie: door het niet te benoemen mag en kan iedereen hier zijn eigen waarheid aan koppelen. En ben je de weg kwijt na het lezen van dit boek? Ook dat geeft niet, de waarheid zou namelijk ook zomaar eens in het midden kunnen liggen.


Schrijver: Marco Kunst
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Lemniscaat


Eén gedachte over “Het touw en de waarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *