KID
Ik kom uit een groot gezin en alhoewel het soms lijkt en voelt of we van een andere planeet komen, weet ik tegelijkertijd zeker dat we biologisch verwant zijn. Kleine handelingen die bij ons allemaal terugkomen, dezelfde maaltijden die we zonder het van elkaar te weten bestellen in een restaurant of de kenmerkende humor die waarschijnlijk alleen wij leuk vinden, terwijl de rest van de wereld er niets van snapt. Ik kan me dan ook niet voorstellen wat de impact is van het plotseling horen dat je gezin zoals jij dat kent, waar je misschien vanzelfsprekend van was uitgegaan, anders is dan je altijd had gedacht.
Dat overkomt Sam in het boek ‘KID’ geschreven door Jelmer Soes. Op zijn zeventiende hoort hij dat hij en zijn 23-jarige broer Kai donorkinderen zijn. Hun vader is niet hun biologische vader. De broer van Sam, Kai, begrijpt daardoor opeens veel beter waarom hij zich altijd anders heeft gevoeld dan de anderen in het gezin. Hij wil dan ook gelijk op verder onderzoek uit. Sam hoort het eerst bijna gelaten aan, maar naarmate de tijd vordert, bijt hij zich vast en is hij vastbesloten om erachter te komen wie zijn donor is. Die zoektocht levert hem veel meer op dan hij verwacht had.
Vanaf het eerste moment werd ik gegrepen door het verhaal dat Jelmer Soes zo indrukwekkend op papier heeft weten te krijgen. Jelmer Soes vertelt door de woorden en daden van Sam en Kai zijn eigen verhaal. Ook hij kreeg pas op latere leeftijd te horen dat hij afstamt van een anonieme donor en ook hij ging op zoek naar antwoorden, waarbij hij veel meer vond dan hij in eerste instantie had kunnen bevroeden. Dat Jelmer Soes zo persoonlijk betrokken is bij dit verhaal, maakt dat het daadwerkelijk voor je gaat leven. Het is niet letterlijk zijn verhaal, maar je voelt dat hij snapt waarover dit gaat en daardoor kon ik me nog beter inleven in de weg die Sam en Kai afleggen.
‘KID’ gaat niet alleen maar over Sam en zijn queeste naar zijn anonieme zaaddonor. Het is ook een zoektocht voor Sam naar de wereld van het volwassen worden. Zo is hij al zijn leven lang onlosmakelijk verbonden met zijn twee beste vrienden, Mo en Q, maar zij hebben zo hun eigen problemen. Die problemen waar ze alle drie mee worstelen, leidt tot frictie in hun normaal zo vaste vriendschap. Waar voetbal eerst hun verbindende factor was, lijkt het nu regelmatig een keiharde wedstrijd te zijn, waarbij er alleen maar verloren kan worden. Het is hard werken om hun vriendschap in stand te houden.
Stap voor stap word je als lezer meegenomen in de nieuwe ontwikkelingen die soms tergend langzaam gaan, maar ook zomaar opeens heel erg snel kunnen gaan. Sam weet niet wat hem overkomt op sommige momenten en voelt wroeging omdat zijn pad anders loopt dan dat van zijn broer Kai, die ook zo graag informatie wil krijgen. En dat is misschien nog wel het mooiste om te lezen aan dit boek. Niet zozeer de tocht die Kai en Sam afleggen op zoek naar, maar de manier waarop ze elkaar in die reis opnieuw moeten leren kennen en ook opnieuw moeten leren waarderen. Het is ontroerend om te lezen hoe dun de draad is tussen hen, maar hoe Sam zich realiseert dat hij die draad heel wil houden en niet wil laten knappen.
Eenmaal begonnen in ‘KID’ kun je niet meer stoppen. Het is een prachtige Young Adult, die door de manier van schrijven mooi aansluit bij de overgang naar volwassenenliteratuur. Het onderwerp dat onder de aandacht wordt gebracht zal op veel jongeren (en volwassenen) zeker weten indruk maken.
Schrijver: Jelmer Soes
Uitgever: Querido
Aantal blz: 295