9+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Jeugdboek Vriendschap

Gespot

Zeven jaar geleden woonden we net in ons nieuwe huis en ik was behoorlijk content met het uitzicht aan de voorkant. Een klein slootje met allemaal knotwilgen aan de rechterkant en hoge bomen aan de andere kant. Al behoorlijk gelukkig stond ik dus voor het raam naar buiten te kijken. En opeens zag ik het. Een, zoals dat heet, nieuwe lifer: er zat een ijsvogeltje aan de zijkant van de sloot.

Ik had altijd geleerd dat ijsvogels nogal bijzondere vogeltjes waren en ik was dus enigszins in de wolken (en heb er eerlijk gezegd ook wel een klein beetje over opgeschept). Helaas is het bij die ene keer gebleven. Dat mooie, kleine beestje heeft zich niet meer laten zien. Ik heb het de rest van de tijd dat we in dat huis woonden moeten doen met koolmeesjes, roodborstjes, spechten en uilen die ons ’s nachts wakker wisten te oehoe-en. Ook geen straf dus, eerlijk gezegd. Ik denk dat Twitch en Jack maar wat graag vanuit ons voorraam vogels hadden willen spotten.

Want Twitch en Jack keren terug in het boek ‘Gespot’, de waardige opvolger van het boek ‘Twitch’. Jack is nogal onzeker. Hij is goede vrienden met Twitch, maar hij vraagt zich af of hij wel echt net zoveel van vogelen houdt als Twitch doet én of hij ooit wel net zo goed zal worden. En dan is er ook nog een andere zaak die zijn aandacht nodig heeft: iemand heeft het op verschillende katten gemunt en mishandelt ze.

Jack is vastbesloten erachter te komen wie die dierenbeul is, al is het alleen maar om indruk te maken op Twitch. Maar naarmate Jack meer te weten komt over de kattenmishandelingen, stuit hij op een nog veel groter complot. De zeer bijzondere lammergier die naar Poeldal onderweg is, loopt gevaar. Zal het Jack en Twitch lukken deze prachtige vogel te redden?

Toen ik net begon met lezen, vond ik het lastig in het verhaal te komen. Ik was uitgegaan van een nieuw boek met Twitch in de hoofdrol en dat is dus niet zo. Deze vertelling komt vanuit het perspectief van Jack en alhoewel hij zeker een zeer sympathiek personage is, was het niet Twitch. Het zorgde ervoor dat ik er echt even in moest komen en Jack, maar óók Twitch moest leren kennen vanuit een andere invalshoek.

Naarmate het verhaal vorderde, wende dit al gauw en wist Jack mijn hart te stelen. Want zijn onzekerheid op het gebied van vriendschap is denk ik voor heel wat kinderen, maar ook volwassenen herkenbaar. Jack kijkt op tegen Twitch en is bang dat hij niet goed genoeg is. En alhoewel die angst ongegrond is, snap je Jack wel. Twitch gaat namelijk zo op in zijn liefde voor vogels dat hij de wereld om hem heen nog wel eens kan vergeten. Dat heeft niets te maken met de mensen die om hem heen staan, maar álles met zijn ontzettend grote liefde voor zijn gevleugelde vrienden.

Het verhaal weet zich op een spannende manier te ontvouwen naar een hoogtepunt. Naarmate je verder in het boek komt, wordt het steeds lastiger om het weg te leggen. Het begint met een gewonde kat, maar op ingenieuze wijze komt alles bij elkaar aan het einde van het verhaal. De zaak waar Jack en Twitch in verwikkeld zijn, is behoorlijk ingewikkeld. En toch geven ze niet op. Ze doen er alles voor om de lammergier te beschermen en dat laat zien dat hun vriendschap sterker is dan alle negatieve en onzekere gedachten die Jack daarover heeft.

‘Gespot’ is een fijn en spannend boek waarin de liefde voor dieren bovenaan staat. Ik vind het, door het lezen van dit boek jammer dat ik mijn spark bird nog niet gevonden heb, ook al vond ik die ijsvogel prachtig. Misschien moet ik wachten tot ik ook een keer een lammergier tegenkom. Alhoewel de lammergier Nederland normaliter niet aandoet, kan er wellicht een keer per ongeluk toch één een verkeerde afslag nemen. Je weet maar nooit.


Schrijver: M.G. Leonard
Vertaler: Maria Postema
Uitgever: Lannoo
Aantal blz: 305


Eén gedachte over “Gespot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *