10+ Boeken Geloven in jezelf Historisch Landen / reizen

Koningsspel

Het spel was gemaakt van marmer en had een groen vilten onderkant. De schaakstukken zelf waren ietwat verkleurd, ik denk dat ik op het laatst niet meer kon zeggen welke stukken oorspronkelijk zwart waren en welke wit. Het schaakspel stond op een vaste plek in ons huis, op een vierkante tafel tussen twee banken in. Mijn vader leerde me niet schaken op dat bord. Nee, dat was gewoon op een houten bord dat ook op vakantie vaak met ons meereisde. In mijn beleving was dat marmeren schaakbord heel erg bijzonder en vast heel duur geweest.

Onlangs vroeg ik mijn moeder ernaar: waar had papa dat schaakspel vandaan en wat was er eigenlijk mee gebeurd? Het antwoord was nogal ontluisterend. Het spel zat ooit in een kerstpakket en was dus helemaal niet zo bijzonder als ik altijd had gedacht. Toen mijn moeder verhuisde na mijn vaders overlijden, ging ze nogal rigoureus te werk met spullen die ze niet mee wilde nemen. Het schaakbord heeft zelfs de kringloopwinkel niet meer gehaald.

Er zijn echter schaakspellen die heel wat meer waard zijn dan bovenstaand ogenschijnlijk uniek stuk. Een van de meest bekende zijn de Lewis-schaakstukken die ergens in de twaalfde of dertiende eeuw gemaakt zijn uit ivoor. Rond 1830 werden ze gevonden op het Schotse eiland Lewis (vandaar de naam), maar het daadwerkelijke verhaal achter die schaakstukken is onbekend. Toch heeft Linda Dielemans getracht een verhaal rond deze schaakstukken te maken.

De hoofdpersoon in haar nieuwste boek ‘Koningsspel’ heet Auga, een meisje dat bijziend is en alleen werk van dichtbij goed kan bekijken. Dat is haar geluk én talent, want Auga kan ontzettend goed ivoor versieren, juist omdat ze zoveel oog heeft voor de kleine details die ze van dichtbij kan zien. Als haar vader op een dag een verre reis gaat maken, vaart ze stiekem mee op zijn schip. Als gevolg daarvan raakt ze verwikkeld in een strijd tussen mannen die allemaal de macht willen hebben. Auga moet een schaakspel maken, waarvan ze moet zien te voorkomen dat het in de verkeerde handen valt.

Net als eerder werk van de hand van Linda Dielemans ademt ook dit boek historie. Het is maar al te duidelijk dat Dielemans weet waar ze het over heeft. Lees je een van haar boeken, dan weet je dat er gedegen onderzoek is gedaan en dat ze heeft getracht zoveel mogelijk de waarheid te volgen.

Wat volgt is een spannend verhaal over Auga, die niet alleen strijdt voor haar talent, maar ook voor haar positie: ze legt zich niet neer bij de vastgelegde rollen, maar wil meer! Dat brengt haar overal, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat ze zichzelf in lastige situaties brengt waarbij ze onmenselijk moeilijke keuzes moet maken. Dielemans weet dit alles te vangen in een rustige taal, maar met ongelooflijk veel spannende gebeurtenissen.

Naast de verhaallijn van Auga loopt er nog twee verhaallijnen, namelijk die van de vinder van de schaakstukken én die van het schaakspel zelf. De lijn van de vinder is interessant en zorgt ervoor dat het verhaal over Auga goed in context geplaatst kan worden.

De verhaallijn over het schaakspel was spannend, maar ik merkte dat ik daar minder aandacht voor had. Ik was zo benieuwd naar het verhaal van Auga, dat ik de neiging had deze stukken scannend te lezen. Eigenlijk is dat zonde en verdient het een herlezing na het boek uitgelezen te hebben, er gebeurt namelijk van alles.

De illustraties in dit boek zijn gemaakt door Sanne te Loo. Haar werk kenmerkt zich door de mooie en heldere kleuren en door de rust die haar tekeningen uitstralen. De gezichtsuitdrukkingen van de afgebeelde personen zijn zo gedetailleerd: in een oogopslag kun je zien wat hun staat van zijn is op het moment dat wij ze mogen bewonderen. Ook in ‘Koningsspel’ stelt Te Loo niet teleur.

Het einde van het boek is nogal abrupt, wat goed past bij het verhaal dat draait om de schaakstukken. Toch vond ik het jammer, ik had nog graag een poosje door willen lezen over hoe het Auga verder verloopt. Je zou bijna hopen dat er binnenkort ergens op een Schots eiland nieuwe ivoorstukken worden gevonden waarover ook een boek geschreven moet worden.

Ja, ‘Koningsspel’ is een spannend en meeslepend historisch verhaal dat helemaal past in de lijn van verhalen die ik vroeger als kind verslond en keer op keer las. Grote kans dat ik dat bij dit boek ook nog een keer ga doen.


Schrijver: Linda Dielemans
Illustrator: Sanne te Loo
Uitgeverij: Leopold


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *