Recensie Jefferson - Een verdwijning met een staartje
10+ Avonturen Boeken Dagopening Detective Dieren / natuur Landen / reizen Vriendschap

Jefferson – Een verdwijning met een staartje

De coronapandemie kwam en opeens veranderde mijn leven totaal, net als ieders leven op dat moment. Zoals altijd in onzekere tijden probeerde ik zoveel mogelijk informatie tot me te nemen via allerhande kanalen. Daar zaten ook social media-accounts bij waarop fel geageerd werd tegen het toenmalige coronabeleid. Op een bepaalde manier voelde ik me daartoe aangetrokken: mijn leven stond plotseling zo op zijn kop en het leek of ik alle zeggenschap erover kwijt was. Al snel kwam ik bij zinnen, ik voelde dat hetgeen verteld werd geen zuivere koffie was en kon er vervolgens afstand van nemen.

In ‘Eigen welzijn eerst’ schrijft Roxane van Iperen over die beweging van, zoals zij dat noemt, wellness-rechts die steeds meer ruimte innam gedurende de pandemie. Het vond gehoor omdat er ingespeeld werd op zelfzorg, maar ook op er tegelijkertijd kunnen zijn voor je gezin. Dat is iets waar, denk ik, veel vrouwen gevoelig voor zijn. Overeind blijven staan in een maatschappij waarin van alles van je gevraagd wordt en waarin je je tegelijkertijd heel verantwoordelijk voelt voor je gezin vanwege heersende stigma’s. Tel daar een periode bij op waarin de maatschappij opeens totaal anders was en dan is het misschien ook wel logisch dat zoveel mensen gevoelig waren voor dat kritische geluid.

Naar aanleiding van deze inleiding denk je misschien: wat heeft dit in hemelsnaam te maken met een kinderboek? Dat snap ik wel. En toch is er onlangs een kinderboek geschreven waarin bovenstaand mechanisme heel mooi uit de doeken wordt gedaan. Het gaat om het boek ‘Jefferson – Een verdwijning met een staartje’. Al eerder wist Jean-Claude Mourlevat een behoorlijk maatschappij-kritisch boek te schrijven over Jefferson die misstanden aan het licht brengt rondom het eten van vlees.

In dit tweede boek over deze vriendelijke egel draait het verhaal om Simone, een vriendin van Jefferson en Gijsbrecht die schijnbaar vrijwillig het leven dat ze leidt achter zit laat. Ze vraagt Gijsbrecht op haar huis te passen, maar wil niet vertellen waar ze heen is. Jefferson en Gijsbrecht vertrouwen het zaakje niet en besluiten naar haar op zoek te gaan. Dat brengt hen op een plek waar ze stevig in hun schoenen moeten staan.

Simone is een eenzaam konijn. Alhoewel Jefferson en Gijsbrecht in naam haar vrienden zijn, is de praktijk anders. Het leven neemt hen in beslag en ze hebben niet veel tijd om met haar om te gaan. Die eenzaamheid die Simone al haar hele leven voelt, maakt haar gevoelig voor invloeden van buitenaf. Door een slim spel van een charlatan wordt ze onderdeel van een groep die er voor haar lijkt te zijn, maar eigenlijk misbruik maakt van haar. Jefferson moet wederom boven zichzelf uitstijgen om hulp te kunnen bieden waar nodig.

Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken wonnen met eerder vertaalwerk van Jefferson de Filter Vertaalprijs. Ook dit boek staat weer vol met prachtige zinnen, fijne woordspelingen en indrukwekkende dialogen en overpeinzingen. Het is genieten van de gesprekken tussen de welbespraakte meneer Vandenburcht, Jefferson die hem mateloos bewondert en die al zijn moeilijke woorden in een boekje opschrijft en Gijsbert en Walter Schmitt die heel wat rechter voor hun raap zijn in de woorden die ze kiezen.

Het verhaal maakt heel mooi inzichtelijk hoe een sekte, want dat is waar Simone uiteindelijk terechtkomt, precies werkt. Of zoals Gijsbert het zo mooi verwoordt:

‘Als ik het goed begrijp word je gehersenspoeld, ontvoerd, ziek gemaakt en uiteindelijk uitgeknepen als een citroen, zoiets?’

We zien de technieken die worden ingezet om de dieren te hersenspoelen en zien tegelijkertijd ook heel duidelijk de gevoeligheden van de dieren zelf: ziekte, eenzaamheid en geen vertrouwen meer in de maatschappij. Eigenlijk is het zoals ik in de inleiding al schreef met betrekking tot de huidige samenleving waarin ook heel veel mensen zich zo voelen en waar bepaalde groepen handig op inspelen.

Ik denk dat ik van het tweede deel van Jefferson nog meer heb genoten dan van het eerste deel, en dát was al zo mooi. Jefferson en Gijsbert zijn puur en ieder avontuur dat zij meemaken is een genot om mee te mogen maken. Ik hoop dat er nog meer avonturen zullen komen van deze allerfijnste dieren. Ik ga het zeker weten lezen.


Schrijver: Jean-Claude Mourlevat
Vertalers: Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken
Uitgeverij: Lannoo


Lees ook:

Jefferson

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Gelukkig en blij

Eén gedachte over “Jefferson – Een verdwijning met een staartje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *