Recensie Vos en Haas - Waar is het cadeau?
4+ Boeken Dieren / natuur Prentenboek Vriendschap

Vos en Haas – Waar is het cadeau?

Ik weet van mezelf dat ik lichtelijk chaotisch ben. Ben ik mijn pinpas, sleutels of bepaalde boeken weer eens kwijt? Zeker weten dat ik het op een twijfelachtige plek zal terugvinden. Met mijn make-up werkt dat echter anders. Die heeft een vaste plek. Tot enige tijd geleden: alles was er, behalve de ó zo belangrijke stick om mijn wallen te verbergen. Ietwat briesend (want ochtendhumeur) stormde ik de woonkamer in om mijn kinderen streng te bevragen wie er nú weer aan mijn make-up had gezeten.

Zo vroeg in de ochtend kostte het me wat moeite om een adequate omschrijving te geven van het object en de kinderen keken me dan ook ietwat vreemd aan. Wacht maar, dacht ik, ik krijg jullie nog wel. Toen ik eenmaal de volgende dag hetzelfde ritueel aanging, tilde ik mijn make-uptasje op. Drie keer raden wat daaronder lag… Tegen mijn kinderen heb ik gezwegen. Ik schaamde me te veel voor het gegeven dat ik het wederom voor elkaar had gekregen iets kwijt te maken en het op een nogal domme plek terug te vinden. 

Gelukkig zijn er boeken die me op dat moment iets minder suf doen voelen, zoals het boek ‘Vos en Haas – waar is het cadeau?’ Uil, Vos en Haas vieren gezamenlijk hun verjaardag en het wordt een geweldig feest. Van Pluim krijgt Uil een schitterende zilveren taartschep, maar aan het eind van het feest is de taartschep verdwenen. Uil is boos, omdat dat prachtige cadeau vast ontvreemd is door een van de gasten. Vos en Haas besluiten op zoek te gaan naar de taartschep. Zou het ze lukken hem te vinden?

Het is ongelofelijk, maar écht waar: de boeken van Vos en Haas bestaan al 25 jaar. Al jarenlang hebben wij lezers de eer deelgenoot te mogen zijn van alle avonturen die de dieren in het bos beleven en leven we mee met alles wat ze denken, voelen en beleven. Gedurende die jaren heb ik heel wat boeken over Vos en Haas gelezen, maar dit zou zomaar een van mijn favoriete verhalen kunnen zijn.

Wat er zo leuk aan is? Dit keer gaan we op bezoek bij alle vrienden van Vos, Haas en Uil! Je kunt zien op welke plek Ever zich het liefste in de modder wentelt en je krijgt koude rillingen van het volledig witte en koude huis van Ping Wing. Het meest genoot ik van Beuk 3 in het Stadspark, de plek waar Pluim woont. Ze heeft een schitterend huis vol met kunst. Er staat een bank waar op de achterkant een pijp afgebeeld staat met daaronder de tekst ‘Ceci n’est pas un pipe’. Aan de muur hangt een prachtig schilderij van Frida Kahlo. Alle illustraties in het boek staan garant voor heel wat kijkplezier. Vooral omdat de plekken waar de dieren wonen zo ontzettend kenmerkend zijn voor wie ze daadwerkelijk zijn.

Jak werd niet uitgenodigd voor het feest, maar maakt wel onderdeel uit van de groep die op zoek is naar de taartschep. De dieren verdenken hem niet, maar op iedere pagina stelt hij zich wel verdekt op. Het is goed speuren naar Jak en de jute zak die hij met zich meedraagt. En het lijkt zelfs wel alsof die zak op iedere pagina iets groter wordt…

Vos en Haas gaan bij al hun vrienden langs, maar moeten uiteindelijk naar huis zonder taartschep. Ze zien ertegenop om Uil het verdrietige nieuws te moeten vertellen. Maar Uil heeft goed nieuws over het o zo gemiste voorwerp. En dat goede nieuws draagt tevens een boodschap met zich mee: het is belangrijk om niet te vooringenomen te zijn en daardoor uit te gaan van aannames die niet gebaseerd zijn op feiten.

De dagen na het grote verjaardagsfeest, zou het zomaar kunnen zijn dat er wat spullen ontbreken bij de vrienden in huis, net als ik zo nu en dan mijn pinpas, sleutels, boeken én make-up. Waar het allemaal is gebleven? Daar kom je pas achter op de laatste pagina.

‘Vos en Haas – Waar is het cadeau’ is een heerlijk zoekboek waarin we meeleven met de ons zo vertrouwde personages. Fijne illustraties, mooie woorden, een prettig zoeken en als klapstuk nog een wijze les. Na zoveel plezier beleefd te hebben, hoop ik zomaar op nog een aantal jaren feest met Vos, Haas, Uil, Sylvia Vanden Heede én Thé Tjong-Khing.


Schrijver: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgeverij: Lannoo


Lees ook:

Een boek

Soctopus

Cadeautje!

Eén gedachte over “Vos en Haas – Waar is het cadeau?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *