7+ Boeken Dagopening Familie Jeugdboek

Lotje Later

Al weer een behoorlijk aantal jaar geleden zat er een meisje in mijn klas. Ze had altijd zo’n leuk knotje op haar hoofd en was zo lekker parmantig. Haar naam was Lot. Ik weet nog dat ik toen dacht: als ik nog eens een dochter krijg, noem ik haar Lot. Een aantal jaar later was het zover. Mijn eerste dochter was al een poosje geboren en nu werd ook de tweede dochter geboren. We noemden haar Lot. En ja hoor, onze Lot is precies zoals de naam klinkt: vrolijk, lief en lekker parmantig. Zou dat ook de reden zijn dat de naam Lot zo vaak naar voren komt in boektitels? Omdat het lijkt alsof Lotjes de wereld onbevreesd tegemoet treden? Ook in het boek ‘Lotje Later’ van Cees van den Berg weet de hoofdpersoon ieders hart te stelen.

In dit boek wil Lotje heel graag violiste worden. Alleen… als Lotje begint te spelen, is het niet om aan te horen. Ze kan helemaal niet goed viool spelen. Ze krijgt weliswaar les van juf Krabbenbak, maar ook zij kan weinig maken van Lotjes valse vioolspel. Op een dag komt Lotje een man met een woonwagen en een paard tegen. Van hem krijgt ze uiteindelijk een viool en dan gebeuren er onverwachtse dingen.

Het boek ‘Lotje Later’ is een heerlijk boek om te lezen. Cees van den Berg weet met veel humor het verhaal te vertellen. Als Lotje viool speelt dan gebeurt er van alles en dat wordt op een hilarische manier omschreven:

‘Alle dieren in de directe omgeving maken dat ze wegkomen. Bloemen trekken zich van schrik terug in de grond. Van sommige bomen komt de boomschors spontaan los.’

Lotje is een eeuwige optimist en geeft niet op. Je kunt niet anders dan van haar gaan houden tijdens dit verhaal. De illustraties van Monique Dozy zijn ontzettend leuk om naar te kijken. Ze heeft Lotje als een echt Lotje weten neer te zetten.

Het boek ‘Lotje Later’ is een fijn boek om voor te lezen aan je kinderen. Het nadoen van het valse vioolspel is ontzettend leuk om na te doen en je zult regelmatig moeten lachen om alles wat er gebeurt. Maar het boek laat ook zien dat als je vertrouwt op jezelf, het uiteindelijk allemaal goed komt en daarom is dit boek ook goed om in te zetten in de klas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *