4+ Boeken Familie Fantasie Prentenboek

Soctopus

Afgelopen weekend waren we druk bezig met het opruimen van ons huis. Niets is namelijk fijner dan thuiskomen van vakantie in een opgeruimd huis. Alleen dat opruimen zelf is nogal een hele uitdaging. Tot mijn grote verdriet is ons huis, met drie kinderen die graag de boel op stelten zetten, eigenlijk bijna nooit helemaal strak. De chaos bij Joek en Zus in het boek ‘Soctopus’ is mij dus helaas niet vreemd.

Joek is zijn sokken kwijt en dat is oppassen geblazen, want Soctopus het knuffelmonster geniet van het opeten van sokken en andere troep. Sterker nog: Soctopus wordt daar groter en sterker van tot hij uiteindelijk alles opeet. Dat moeten Joek en Zus zien te voorkomen! Gelukkig heeft Joek veel fantasie en durft hij de strijd aan te gaan met het grote sokkenmonster. Zal het hem lukken Soctopus te verslaan?

Toen ik ‘Soctopus’ voor het eerst opensloeg, moest ik eerst even bijkomen van de chaos. De illustraties van Nastia Cistakova zijn ware kunstwerken, maar het is wel écht een gigantische bende bij Joek en Zus en daar moet je als lezer best even aan wennen. Het maakt dit zoekboek echter wel een boek voor gevorderden en daardoor ook uitdagend voor de wat oudere kleuters: niet alle verloren spullen zijn zomaar gevonden.

Zus zit in een rolstoel, maar nergens wordt dat specifiek benoemd. Het is gewoon een gegeven en daarom is dat superfijn. Er zijn nog maar weinig boeken waar kinderen met een lichamelijke handicap een hoofdrol spelen. Dit mag vaker!

Het verhaal is door Jowi Schmitz op rijm geschreven en leest door in een lekkere cadans en loopt logisch door. Het zorgt ervoor dat het een fijn verhaal is om voor te lezen. Een leuke bijkomstigheid is dat je het boek niet van links naar rechts leest, maar van boven naar beneden. Dat maakt het superorigineel.

Het enige wat ik niet helemaal begrijp, zijn de twee pagina’s die in soort pixels zijn weergegeven. Is het omdat Joek het verslaan van Soctopus ziet als een spel? Of omdat je uiteindelijk niet meer bewegen kan als Soctopus alles heeft opgegeten? Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat ik niet voldoende fantasie heb om hierin mee te gaan en denkt een kind hier niet eens over na, is het gewoon een logisch iets.

‘Soctopus’ is een fijn zoekboek om samen met de kleuters te lezen. Het biedt kansen om met ze in gesprek te gaan over je kamer opruimen of bang zijn voor monsters. Daarnaast is het ook superleuk om samen met hen hun eigen Soctopus te maken!

2 gedachten over “Soctopus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *