Maak je eigen plantenparadijs
Al sinds jaar en dag ben ik een groot plantenliefhebber, maar écht groene vingers heb ik niet. Soms heb ik opeens een bevlieging en begin ik druk te stekken en te verpotten, maar net zo goed kan ik zomaar een aantal weken vergeten mijn mooie plantjes water te geven. De laatste tijd had ik mijn zinnen gezet op het verzorgen van een graslelie. Het leek mij een makkelijk plantje, maar niets is minder waar. Hoe aardig ik ook ben voor de lelie: er komen maar geen uitlopers aan waarmee ik verder kan stekken en zelfs het in leven houden kost me alle moeite van de wereld.
Ook Foske had een graslelie op haar kamer en wist die heel goed te verwaarlozen. Maar bij haar kwam er opeens wél zo’n uitloper aan. Ik geloofde mijn ogen niet. Een aantal weken geleden kwam het boek ‘Maak je eigen plantenparadijs’ binnen en Foske pikte het boek gelijk in: zij zou die graslelie wel eens even gaan stekken. En warempel: met een engelengeduld pakt ze alles aan en er komen daadwerkelijk wortels aan de nieuwe loot (zie foto 2). Ik denk dat het een prachtlelie gaat worden!
Wat keek ik uit naar dit plantenboek van Mama Botanica die ik al jaren met zoveel liefde volg op Instagram en wier boeken voor volwassenen ik met veel plezier heb doorgelezen. Hebben we thuis een plantenprobleem, dan pakken mijn moeder en ik een boek van haar erbij en beginnen we verwoed te zoeken naar wat er precies misgaat. En nu dus een boek van haar voor kinderen.
In dit informatieve plantenboek legt Mama Botanica oftewel Iris van Vliet van alles uit over de wereld van planten. Zo vertelt ze over bepaalde planten hoe je ze het beste kunt onderhouden, hoe je ze kunt stekken en hoe je planten in het algemeen het beste kunt verzorgen (zie foto 3 voor de stoflaag die op dit gekke plantje zit). Daarnaast staat het boek vol met andere tips: hoe maak je je eigen plantenpotjes en je eigen plantenbieb? Ze legt zelfs uit hoe je een plantenfeestje kunt vieren.
Misschien ben ik over dit boek nog wel enthousiaster dan over alle andere boeken van Iris van Vliet. Dat komt onder meer door de heldere uitleg die je als lezer krijgt over stekken. Stap voor stap legt Van Vliet uit hoe je bijvoorbeeld het beste een zaagcactus of een drakenklimop kan stekken. Iets wat ik eerder altijd uit de weg ging, omdat ik het eigenlijk niet echt snapte. Met deze uitleg én met de heldere illustraties van Agnes Loonstra durf ik het aan. Ik denk dat ik binnenkort ga beginnen met mijn zaagcactus.
Mama Botanica besteedt ook aandacht aan duurzaamheid bij planten. Je hoeft niet altijd nieuwe planten te kopen bij een tuincentrum en ook over het soort potgrond kun je nadenken. Mooi dat duurzaamheid een rol speelt en Van Vliet kinderen hierdoor bewust maakt van de voetafdruk die het kweken van planten soms achter kan laten.
Eerder noemde ik de illustraties van Agnes Loonstra al even. Ik wil daar toch graag nog wat extra aandacht aan besteden: alleen al door het zien van haar illustraties krijg ik zin mijn planten af te stoffen, plantenlabels te maken en o, zo ontzettend graag: een drakenklimop door mijn hele kamer te laten groeien. Wat een fijne en uitnodigende tekeningen die me helemaal vrolijk maken.
Een aantal planten uit dit boek kende ik nog niet. Zo is er de ‘Mother of Thousands’. Ik wil nu niets liever dan daar een exemplaar van op de kop zien te tikken. En van de Papyrus had ik al wel eens gehoord, maar door erover te lezen ben ik nu opeens wel heel erg enthousiast over dit bijzondere plantje. Ach, je leest het al: wat ben ik ontzettend blij met dit boek. Zeker weten dat ik dit bijzonder fijne exemplaar nog met grote regelmaat ga openslaan om mezelf wat verder te bekwamen in mijn plantvaardigheden.
Schrijver: Iris van Vliet
Illustrator: Agnes Loonstra
Uitgeverij: Van Goor