Recensie Maar hoe dan?!
7+ Boeken Dagopening Geloven in jezelf Informatief

Maar hoe dan?! Je lichaam is van jou – over wensen en grenzen

In een gezin met drie kinderen zijn er nogal eens wat grenzen aan te geven. Broers en zussen zijn namelijk niet altijd voornemens het elkaar makkelijk te maken. Over het algemeen weten de kinderen wel dat de woorden ‘stop, hou op, ik wil het niet’ een duidelijke grens zijn. Kleine broertjes van vijf echter willen nog wel eens doorgaan, ook na het uitspreken van die belangrijke woorden.

Enige tijd geleden lazen we het boek ‘Maar hoe dan?! Je lichaam is van jou – over wensen en grenzen’. In het boek staat een mooie oefening om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik oefende dat met Lot en de dag erna was er weer zo’n moment dat haar kleine broertje niet luisterde naar de grens die werd aangegeven. Lot haalde diep adem, maakte zich recht en sprak vol zelfvertrouwen uit dat ze het echt niet wilde. Dát kwam aan. Rein was er zodanig van onder de indruk dat hij zijn pogingen direct staakte. Nu moet Rein dit nog even verder oefenen voor het geval zijn grote zussen hem weer eens vertellen wat hij allemaal moet doen.

Deze oefening was niet de enige die we uit het boek haalden. ‘Maar hoe dan?!’ legt heel duidelijk uit hoe je moet praten over je grenzen en hoe je deze kunt aangeven. Daar zit een heel mooie opbouw in. Het boek begint met woorden en lichaamstaal en breidt vanuit daar steeds verder uit. Er staan verschillende doetips en wist-je-datjes in het boek.

Ik merkte dat het lezen van het boek automatisch tot gesprekken leidde, want natuurlijk hebben we het wel met elkaar over grenzen aangeven, maar nooit volgens bepaalde opdrachten of weetjes. Aan de hand van het boek konden we verschillende zaken met elkaar bespreken. Want wat doe je als iemand je aanspreekt op een bepaalde manier of als iemand je ergens aanraakt waar je dat niet wilt? En ook al zo belangrijk: wat doe je als iemand zegt dat hetgeen net gebeurd is echt aan niemand anders verteld mag worden?

‘Maar hoe dan?!’ is een fijn boek waarin niet alleen wordt verteld hoe je je grenzen zou kunnen aangeven, maar dat kinderen ook aanzet om zelf op ontdekking te gaan. Dat die grenzen niet alleen belangrijk zijn in de fysieke wereld, maar ook in de online wereld wordt ook maar al te duidelijk in dit boek.

Eigenlijk is dit informatieve boek over wensen en grenzen een boek dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken, thuis en op school. En ook: een boek dat met elkaar gelezen zou moeten worden. Want dat gesprek dat daarop volgt, is waardevol en leidt tot nieuwe inzichten en de mogelijkheid voor kinderen om te oefenen met in hun kracht staan. Net wat ze soms nodig hebben.


Schrijver: Philippine van der Goes & Dr. Karin Middelburg
Illustrator: Agnes Loonstra
Uitgeverij: Ploegsma


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *