Recensie de avonturen van de struikrovers
7+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Leren lezen Verhalenbundel Vriendschap

De avonturen van de struikrovers

Al eerder las ik werk van Jonne Kramer, maar dan geschreven voor de wat oudere kinderen. Dit keer waagt Kramer zich met haar nieuwste werk ‘De avonturen van de struikrovers’ op voor haar onontgonnen gebied: een boek voor lezers vanaf ongeveer zeven jaar.

In het boek spelen struikrovers een hoofdrol: het mensenkind, de spin, de eekhoorn en de wasbeer wonen in het bos en leven van de spullen die ze roven van voorbijtrekkende rijtuigen. Dat gaat soms goed en soms wat minder goed. Net als het samenleven met elkaar soms goed gaat en soms iets minder goed.

Door de jaren heen zijn er al heel wat dierenverhalen verschenen, waarin er allerlei avonturen beleefd worden. Toch vind ik deze invalshoek wel leuk: een mens in combinatie met dieren die samenwerken, maar tegelijkertijd allemaal een sterke eigen mening hebben. Dat levert soms wat strijd tussen hen op, maar het blijft altijd vriendelijk. Ondanks hun ietwat criminele activiteiten is ‘De avonturen van de struikrovers’ een lief boek.

Het boek leest als een verhalenbundel en dat maakt het uitnodigend om samen met je kind of samen in de klas te lezen. In de verhalen zit humor en soms een wijze les. Binnen het boek had ik twee favoriete verhalen. De eerste gaat over de spin die het niet lukt om aardig te doen tegen de eekhoorn en de wasbeer, maar zelf niet zo goed weet hoe hij nu precies vriendelijker moet doen. Een klein wijs lesje zit er misschien wel in: aardig zijn zit op een of andere manier in iedereen verscholen. Soms moet je er alleen wat moeite voor doen. Het andere favoriete verhaal gaat over een aapje dat op vakantie is in het bos en de struikrovers leert om niet alleen spullen van rijtuigen te roven, maar ook argeloze wandelaars hun bezittingen af te pakken. Het is een grappig verhaal dat van mij nog wel even voort had mogen duren.

‘De avonturen van de struikrovers’ is een fijn boek om te lezen dat zich wat mij betreft nog wel verder mag aanvullen met andere avonturen. Het is Jonne Kramer zeker gelukt ook voor deze doelgroep een aansprekend verhaal te schrijven.


Schrijver: Jonne Kramer
Illustrator: Aida de Jong
Uitgeverij: Billy Bones


Lees ook:

De grote boze heks

De restjes van de zon

Vos en Haas – Waar is het cadeau?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *